Konaković: Razgovori NiP-a i SDA samo u atomskoj nuždi, to bi bio šok

Vijesti 01. feb 202316:49 2 komentara
N1

Na sastanku lidera SNSD-a i Naroda i pravde Milorada Dodika i Elmedina Konakovića nije bilo riječi o personalnim rješenjima u državnim institucijama i agencijama. Ipak Dodik je rekao da očekuje da mjesto u Upravi za indirektno oporezivanje pripadne SNSD-u, dok je, s druge strane, Konaković poručio da bi razgovori NiP-a i SDA bio šok na političkoj sceni.

“Mi ćemo imenovati nekoga. Još nismo donijeli odluku koga. Zoran Tegeltija je jedan od najozbiljnijih u toj branši”, rekao je Dodik najavljujući da se prije njegovog konačnog prijedloga moraju obaviti razgovori, između ostalog i sa Tegeltijom.

U fokusu razgovora nine bilo ni pitanje formiranja vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali se lider NIP-a Elmedin Konaković osvrnu na dešavanja u “Osmorci”. Kaže, SDP BiH je s pravom bio ljut jer je ostao bez pozicija u Domu naroda Bosne i Hercegovine.

Upitan, da li proširena trojka razgovara sa SDA, Konaković je odgovorio da bi razgovori NIP-a i SDA bili šok na političkoj sceni.

“Ja koliko znam NiP ne pregovara sa SDA, to bi bio šok na političkoj sceni. Ne znam ko to manje želi, oni ili mi. Ali SDP je velika strana, na nivou kantona su donijeli odluku da idu u nekakve razgovore, mi smo alternativa koja je dokazala da se na tom desnom, odnosno, konzervativnom centru može raditi drugačija politika. Što se tiče nas to bi morao biti neki slučaj atomske nužde”, kaže on tvrdeći da NiP nastavlja podršku imenovanju Nermina Nikšića za premijera Federacije Bosne i Hercegovine i da će FBiH dobiti Vladu u narednih nekoliko dana.

Naveo je da će upravo to pokazati proces koji pokazuju da imaju većinu u vladi Fadila Novalića.

“Tamo sjedi pet HDZ-ovih ministara, četiri iz SBB-a i jedan iz NiP-a. Mislim da je vrijeem da shvate da su za ozbiljnu reformu i duboku opoziciju”, naglasio je Konaković.

Dodik i Konaković o projektima i ambasadorima: “Još se upoznajemo”

Dodik je odgovorio i na pitanje zbog čega je SNSD bio ponovo protiv ukidanja akciza na gorivo u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

“Da znate da ćemo biti protiv ukidanja akciza i u Domu naroda. Smatramo, a i matematika govori da cijena goriva u BiH je i dalje na istom ili nižem nivou nego što su cijene u regionu. I pored činjenice da je Srbija skinula akcize za 50 posto, cijena goriva sada u BiH je jeftinija u cijeloj BiH nego u Srbiji, a da ne govorimo o Hrvatskoj. Mislimo da eliminacijom prihoda za budžete i fondove apsolutno smanjujemo naše razvojne šanse”, poručio je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare