Konaković tokom posljednja dva dana obavio niz susreta u Washingtonu: Jačanje saradnje BiH i SAD-a u centru brojnih razgovora

Vijesti 28. sep 202315:53 0 komentara
Izvor: Kabinet Elmedina Konakovića

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković (NIP), obavio je niz sastanaka tokom boravka u Washingtonu, koji traje već danima. Posljednje dane obilježili su susreti sa predstavnicima bh. dijaspore u SAD-u, ali i sa tamošnjim parlamentarcima, zvaničnicima, te predstavnicima međunarodnih institucija.

Konaković se tokom radne posjete u Washingtonu, tokom posljednja dva dana, između ostalih, sastao i sa savjetnikom State Departmenta Derekom Cholletom, izaslanstvom Svjetske banke koje su predvodili izvršni potpredsjednik za financiranje razvoja Akihiko Nishio i izvršni direktor Koen Davidse te profesorom na Sveučilištu John Hopkins Edwardom Josephom.

Izvor: Kabinet Elmedina Konakovića

Na sastanku Konakovića i savjetnika Cholleta razgovarano je o jačanju saradnje BiH i SAD, aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, reformskim procesima, putu BiH u EU i NATO.

“Konaković je izvijestio sagovornika o napretku BiH kada je riječ o europskim integracijama u razdoblju od formiranja Vijeća ministara BiH u januaru ove godine. Ocijenio je da su jasno vidljive ubrzane reforme i napori, koji naša zemlja čini, kako bi do kraja godine otpočeo proces pristupnih pregovora između Europske unije i Bosne i Hercegovine”, navedeno je u saopštenju iz njegovog kabineta.

Savjetnik Chollet je ponovio je da su Sjedinjene Američke Države predane očuvanju stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine te da s pozornošću prate zbivanja u BiH i regiji. Ponovio je spremnost američke administracije da kroz aktivnu ulogu doprinese stvaranju sigurnijeg i stabilnijeg ambijenta u BiH.

Sugovornici su razmijenili mišljenja o sigurnosnim izazovima, ruskom utjecaju na zbivanja u našoj regiji kao i mogućim posljedicama tog utjecaja na europske integracije. Potvrđena je američka opredijeljenost da bude čvrsto uz BiH u trenutcima kada se donose važne odluke za našu zemlju.

Tokom boravka u Washingtonu Konaković je održao i sastanak sa izaslanstvom Svjetske banke, koje su činili potpredsjednik za financiranje razvoja Akihiko Nishio, izvršni direktor Koen Davidse i direktor za mobilizaciju resursa pri Međunarodnoj razvojnoj asocijaciji Dirk Reinermann.

“Na sastanku su razmijenjena mišljenja o pozitivnim koracima koje je Bosna i Hercegovina napravila od formiranja aktualnog Vijeća ministara. Posebno je istaknuta činjenica da je BiH postala 55. zemlja kontributor u IDA (Međunarodna asocijacija za razvoj) što predstavlja veliki iskorak za zemlju koja je od primatelja pomoći u postratnom periodu postala donatorom. Sugovornici su se složili da je suradnja Bosne i Hercegovine i Svjetske banke jako dobra, što rezultira i brojnim projektima. Izvršni direktor Davidse je ponudio ekspertizu Svjetske banke na putu koji BiH očekuje u pregovorima sa EU. Konaković je naglasio da će BiH intenzivnije raditi na izmjeni zakona, ubrzanju usvajanja projekata i drugim administrativnim mjerama koje bi poboljšale i ubrzale upravljanje projektima Svjetske banke u Bosni i Hercegovini”, navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

Također, o aktualnoj situaciji u BiH i globalnim izazovima uslijed rata u Ukrajini, Konaković je razgovarao i tokom susreta sa vanjskopolitičkim analitičarem i profesorom na Sveučilištu John Hopkins Edwardom Josephom.

Izvor: Kabinet Elmedina Konakovića

Bilo je riječi i o optužnici protiv Milorada Dodika

O sličnim temama Konaković je razgovarao i sa sa senatorom Christopherom Murphyjem te potpredsjednicom Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma kongresmenkom Ann Wagner.

Bilo je riječi i o optužnici protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji se tereti se za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH. Tom prilikom je ocijenjeno da su pozitivni pomaci i napori koje institucije BiH čine na evropskom putu, u proteklih devet mjeseci, ugroženi zbog poteza vlasti RS.

“Senator Murphy i kongresmenka Wagner izrazili su zadovoljstvo novim zamahom u politici i diplomatiji aktuelnog Vijeća ministara BiH, s obzirom da je u SAD-u već dugo izostala kvalitetna uloga bh diplomatije. Naglasili su da ih stoga raduje posjeta ministra Konakovića i delegacije što je pokazatelj novog i ozbiljnijeg pristupa diplomatije naše zemlje”, ističe se u saopštenju iz Konakovićevog kabineta.

Izvor: Kabinet Elmedina Konakovića

Sagovornici su najavili skoru posjetu BiH, te ponudili podršku i pomoć našoj zemlji na putu u EU. Kada je riječ o produženju mandata misije EUFOR Althea, ocijenili su da se samo zajedničkim naporima doprinosi stvaranju sigurnijeg i stabilnijeg ambijenta u BiH.

Tokom susreta se razgovaralo i o zajednicama Bosanaca i Hercegovaca koji žive u američkim državama. Naglašeno je da bi posjeta ministra tim zajednicama bila značajna u cilju jačanja veza između dijaspore i domovine Bosne i Hercegovine.

“Kongresmenka Wagner i senator Murphy su dobri poznavatelji prilika u Bosni i Hercegovini. Wagner dolazi iz Republikanske stranke. U Predstavnički dom američkog Kongresa izabrana je prvi put 2013. godine. Bila je predlagač Zakona koji je usvojen u Predstavničkom domu, u kojem su navedeni najvažniji principi koje treba slijediti američka administracija u politici prema Bosni i Hercegovini. Senator Murphy je snažan glas u Senatu koji se borio za otvaranje radnih mjesta, pristupačnu zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i vanjsku politiku okrenutu budućnosti. Inicijator je rezolucija o BiH u Senatu, a u posjeti našoj zemlji bio je prošle godine”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Kabinet Elmedina Konakovića

Susret sa mladim i uspješnim ljudima porijeklom iz BiH

Konaković je tokom razgovora sa predstavnicima dijaspore, Ismailom Ćidićem, Jasminom Ćeskom i Almasom Šehićem, istakao zadovoljstvo zbog susreta sa mladima porijeklom iz BiH, a koji su sada na značajnim pozicijama, te uspješni privrednici koji su prepoznati i cijenjeni i daleko od kuće.

N1

“Posebno je naglasio važnost njihovog interesovanja za BiH i osjećaj koji imaju za domovinu. Upoznao je sagovornike sa novim pristupom u odnosu sa dijasporom od kako je imenovan za ministra vanjskih poslova BiH. Dodao je da je tokom zvaničnih susreta u inostranstvu uveo praksu da se sastane sa predstavnicima bosanskohercegovačke dijaspore, koja ulaže velike napore u promociju naše države diljem svijeta”, navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

Na sastanku je istaknut značaj bosanskohercegovačke dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama koja je brojna, ali na neki način zapostavljena, osim u vrijeme predizbornih kampanja. Predstavnici dijaspore su naglasili da nove generacije Bosanaca i Hercegovaca žele pomoći svojoj državi. Predložili su, tokom razgovora sa ministrom Konakovićem, više susreta i bolju komunikaciju sa predstavnicima vlasti u BiH, kao i institucionalnu podršku u organiziranju dijaspore u SAD-u. Dogovorena je i posjeta šire delegacije iz BiH najbrojnijim bosanskohercegovačkim zajednicama u SAD-u iduće godine.

Ćidić, Ćesko i Šehić su mladi uspješni ljudi, bh porijekla, koji žive i rade u SAD-u. Ismail Ćidić je stručnjak za odnose s medijima. Zaposlen je u tvrtki Kivvit u Vašingtonu, koja se bavi komunikacijama i kreativnim zastupanjem. Jasmin Ćesko je programski specijalist koji radi u Saveznoj agenciji za upravljanje hitnim situacijama (FEMA) već 8 godina, dok je Almas Šehić vlasnik IT softverske kompanije “Mismo Dynamics” i inicijator ideje približavanja digitalnog nomadizma našoj zemlji.

Izvor: Kabinet Elmedina Konakovića

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!