“Konaković treba tvrđu kožu, Dodik zbog najavljenih zakona bi mogao u zatvor”

Vijesti 22. mar 202318:37 > 22:13 0 komentara

Novinar Sead Numanović, urednik portala Politicki.ba za N1 je komentarisao izvještaj State Departmenta te i druga aktuelna politička dešavanja kako u Bosni i Hercegovini, ali i predsjedničke izbore u Crnoj Gori.

U izvještaju State Departmenta Ističu se i slučajevi nasilja i zastrašivanja novinara.

Od mjeseca jula, Free Media Help Line (FMHL) zabilježila je 40 slučajeva o kojima su izvijestili mediji koji uključuju navodna kršenja prava i sloboda novinara, uključujući pet prijetnji smrću i jedan fizički napad”, navodi se u izvještaju, uz primjer Zorana Čegara, načelnik Sektora uniformisane policije Federacije BiH, koji je prijetio novinaru Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva, koji je radio priču o Čegarovoj kupovini višemilionskih nekretnina u BiH i Hrvatskoj te ga je kontaktirala kako bi zatražila intervju.

Izvještaj State Departmenta o BiH: Ozbiljni propusti u pravosuđu

Komentarišući navedeni izvještaj Numanović je istakao spominjanje Elmedina Konakovića, šefa bh. diplomatije koji je i lider Naroda i pravde.

U njoj su ljudi koji su i do sada bili poput nesretnog Milorada Dodika ali i ‘novih faca’ poput Elmedina Konakovića. Mi smo danas vidjeli da je on najavio da će usprkos svemu nastaviti sa svojom politikom. Ja mislim da je to duboko pogrešna stvar da se jedan šef diplomatije ne treba baviti novinarima, treba imati tvrđu kožu i ima previše posla da bi se bavio novinarima bez obzira na argumentaciju koju iznosi”, objasnio je Numanović.

Kriminalizacija klevete i uvrede u RS

Intencija vlasti u bh. entitetu RS da kriminalizira klevetu i uvredu za Numanovića je “pokušaj režima da ušutka protivnike” što je za njega to neodrživo.

“Ako bi se zakon o kleveti kako ga sada protežiraju glasnogovornici Milorada Dodika istinski primjenjivao prvi bi Dodik trebao ići u zatvor”, istakao je Numanović.

Izbori u Crnoj Gori

Prvi krug predsjedničkih izbora u Crnoj Gori održan je u nedjelju, a u drugi krug ići će lider DPS-a Milo Đukanović i kandidat Pokreta “Evropa sad“ Jakov Milatović. Numanović ističe da će Đukanović doživjeti poraz.

“Mi ćemo na čelu Crne Gore dobiti one koji su protivnici suvereniteta ove države, koji su iskreno za ‘srpski svet'”, kazao je Numanović i objasnio kako će to utjecati na odnose između BiH i Crne Gore.

“Imat ćemo na vlasti osobe koje će biti bliže Trebinju i Banjaluci nego Mostaru ili Sarajevu”, naveo je Numanović.

Što je tiče američke crne liste koja je nedavno nadopunjena novim imenima, Numanović kaže da je ona zapravo postala “uslov da bi neko bio na rukovodečim funkcijama” a kao “crnu listu” naveo je i imena novih bh. ambasadora kazavši da je ta lista otužna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!