Konaković tvrdi da se za Vučića spremaju dva scenarija, nijedan nije dobar po njega

Vijesti 02. okt 202321:33 2 komentara
Konaković i Vučić (Instagram)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je u ponedjeljak da su dva moguća scenarija za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zbog posljednjih dešavanja na sjeveru Kosova, ocjenujući da nijedan od njih nije dobar po njega. "Dva su moguća scenarija, za Vučića nijedan nije dobar", kazao je Konaković za FTV.

On je naveo da je prije ubistva kosovskog policajca Vučić imao “ozbiljnu diplomatsku ofanzivu i za nijansu je stajao bolje u međunarodnim krugovima”, dok se kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju prigovaralo što nije želio da formira Zajednicu srpskih opština, zbog čega je bio izložen ozbiljnim pritiscima međunarodne zajednice.

Poslije ubistva albanskog policajca, ocijenio je, stvari vode u dva pravca.

“Jedan je da su s vojnim vrhom Srbije bili usko povezani ljudi. Drugi čovjek Srpske liste i Vučićev saradnik (Milan Radoičić) bio je jedan od organizatora. Vučić ne može nikako negirati tu vrstu bliskosti s tim ljudima”, kazao je Konaković.

Drugi je, rekao je dalje, da mu je Rusija ovim činom pokazala da upravlja jednim dijelom struktura unutar same Srbije i da u bezbjednosnom sektoru, kroz Bezbjednosno-informativnu agenciju i neke druge, Rusi mogu povući poteze na koje Vučić “na trenutak nije bio ni spreman, niti ih je možda čak očekivao”.

“Nemam dokaze ni za jednu od ovih tvrdnji”, rekao je Konaković za FTV.

Ministar vanjskih poslova BiH je dalje naveo da danas Bosna i Hercegovina ima više prijatelja koji bi bili spremni za bilo kakvu vrstu intervencije u slučaju bezbjednosne krize.

“Dobio sam obećanja da će, ako Rusija blokira EUFOR u Vijeću sigurnosti UN-a, NATO biti prisutan u BiH, jer je taj aspekt sigurnosti jako bitan”, rekao je Konaković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare