Konaković: Uzet ćemo vlast u FBiH i nizom zahvata olakšati život u BiH

Vijesti 07. jun 202219:39 > 22:47 9 komentara

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde za N1 govorio je omnogim aktuelnim temama, između ostalog, i o izjavama o poskupljenju vode te o apelaciji koju je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH uputio Ustavnom sudu BiH o javnim nabavkama u KS. Također, i pored žalbi građana glavnog grada o prljavštini i neuređenim zelenim površinama, Konaković uvjerava da je Sarajevo čist grad.

Nakon što je State Department uveo sankcije predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari i ministru zdravlja RS Alenu Šeraniću, za Konakovića je to pokazatelj ozbiljne političke i međunarodne moći SAD-a o čemu se govorilo i tokom sastanka koji su stranke tzv. Trojke imali sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

“Direktno sankcije su poruka Čoviću, Čavari koji podržavaju takav vid političkog djelovanja da se tako ne smije raditi”, kazao je Konaković.

Apelacija Šefika Džaferovića o javnim nabavkama

Apelacija Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva BiH, koju je uputio Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo. je kontinuirani napad SDA na KS, naveo je Konaković.

“Ambasada SAD u Sarajevu saradnik i partner Ureda za kvalitet i borbu protiv korupcije u KS. Tamo Larson zvanično sjedi. Bili su vrlo uključeni oni i još neki međunarodni faktori za donošenje jedne uredbe koja značajno postrožava ili uvodi mnogo reda u proces ili čini proces javnih nabavki transparentnim. Bili smo svi začuđeni apelacijom Šefika Džaferovića”, kazao je Konaković.

Kako je objasnio Konaković, ukoliko Ustavni sud BiH utvrdi da je postupak neustavan, oni će ga, kako je rekao, popraviti.

O poskupljenju vode u KS

O izjavama resornog kantonalnog ministra Envera Hadžiahmetovića koji je prvo izjavio da će cijena vode poskupjeti, pa potom da neće, Konaković je objasnio da je ministar htio reći da su troškovi  koje sudjeluju u cijeni vode već poskupili.

“Cijena je porasla, ali građani neće platiti, to je suština onoga što su mediji prenijeli”, kazao je Konaković.

Također, Konaković je rekao da vlast u kojoj je Narod i Pravda na nivou KS vodi računa o građanima da će to pokazati i na višim nivoima, kako je najavio Konaković, kada nakon izbora preuzmu vlast na višim nivoima.

“Onda ćemo uzeti vlast u Federaciji i na državnom nivou nizom zahvata olakšati život u BiH”, pojasnio je Konaković.

U koaliciju će, kako je naveo Konaković, sa “onim koji novim dokumentom i papirom preciziramo prave interese građana, a da neke razlike malo ostavimo po strani”

Prljavština u KS

Građani KS ističu da je glavni grad prljav, neočišćen i da je higijena javnog prostora na jako niskom nivou, ali Konaković uvjerava građane u suprotno.

“Sarajevo je čist grad. Sarajevo ima dijelove grada koji u pojedinom dijelu dana nisu čisti”, naveo je Konaković.

Na kraju Konaković je više puta ponovio da je siguran da će stranke tzv. Trojke biti pobjednice izbora, naročito sa Denisom Bećirovićem, kandidatom za člana Predsjedništva BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare