Konaković za N1: Vulin nije dobrodošao u BiH, navikao je na mekane stavove

Vijesti 05. aug 202421:05 9 komentara
F.Z. / N1

Potpredsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vulinu nije odobren dolazak u Bosnu i Hercegovinu helikopterom.

Ovu informaciju za N1 potvrdio je i Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH.

Istaknuo je da zahtjev stigao u petak kasno popodne, poslije radnog vremena.

“U petak kasno popodne poslije radnog vremena stigao je zahtjev dolazak te civilne letjelice u kojoj bi u Bosnu i Hercegovinu došao Aleksandar Vulin na neko obilježavanje. To je suprotno našim procedurama. To treba doći 48 sati prije i to ne računajući dane vikenda. No, da je riječ o nekoj dobronamjernoj osobi mi bismo još jednom pokazali gostoprimstvo i domaćinstvo. Pošto je riječ o Vulinu nisam želio ni staviti potpis na njegov dolazak, ni kršiti procecudure koje su u našoj zemlji vrlo jasne”, kazao je Konaković za N1.

Potom je dodao:

“Riječ je o čovjeku koji svakodnevno podriva teritorijalni integritet i suvernitet u BiH. Prijeti nam ratovima, stipendira studentice koje veličaju ratne zločince”.

Konaković kaže kako Vulin nije dobrodošao u BiH sve dok ne promijeni stavove o BiH.

“Gdje god i kada god mu bude trebala moja saglasnost neka računa da je ima. Ne mogu mu zabraniti dolazak u BiH, mogao je doći kopnenim putem. Ono što je u nadležnosti mog ministarstva nisam za odobravanje. Vulin nije dobro došao u BiH sve dok ne promijeni stavove. Navikao je na mekane stavove, prethodnici nisu imali kičmu za neke stvari. Pokazali smo da za sve koje poštujemo mi još više, a sve koji nas ne poštuju mi tri puta manje. Za ljude poput Vulina neke stvari nećemo nikada. Znam da u BiH postoji strana u RS koji će ga ugostiti. Mi koji volimo ovu zemlju moramo staviti jasno do znanja da moraju poštovati BiH”, zaključio je Konaković za N1.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare