Konaković zatražio da se prekine policijska saradnja Srbije i BiH, Nešić poručio da nema ništa od toga

Vijesti 31. jul 202414:34 3 komentara
F.Z./N1

Nakon današnje sjednice u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine uslijedila su obraćanja javnosti prilikom čega je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić komentarisao i namjeru ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića da na dnevni red stavi povlačenje odluke o ranije potpisanom sporazumu o policijskoj saradnji između BiH i Srbije.

Govoreći o tome Nešić tvrdi da je Konaković “danas pokušao centralizovati BiH”.

“Pokušao je ukinuti ovlaštenja MUP-a Republike Srpske i evo ja kao ministar koji dolazi iz RS želim reći da mi to danas nismo dozvolili, glasali smo protiv takvog jednog njegovog prijedloga. I želim reći da policijska saradnja koja postoji između BiH i drugih država regiona je tako dobra, mi sarađujemo, imamo veliki broj sporazuma i policijskih akcija i ne vidim da bilo šta tu trebamo mijenjati. I evo da poručim gospodinu Konakoviću da nema ništa od ukidanja ovlaštenja MUP-u RS. Centralizacija ne može proći sve dok u institucijama BiH sjede koalicioni partneri iz Republike Srpske, na čelu sa SNSD-om”, naveo je Nešić.

Isto je poručio i Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

“Namjera Konakovića je van pameti, te da nisu u skladu s Ustavom BiH. Vrlo često, u njegovim istupima ne vidim razliku između njega i Bakira Izetbegovića”, poručio je, između ostalog, Košarac.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare