Konferencija Vijeća Evrope u Viljnusu upozorila na stanje u Ukrajini: “Sedam miliona odvojeno od voljenih, djeci uskraćeno obrazovanje”

Vijesti 04. jul 202415:09 0 komentara
Photo by Sergiy BUTKO / AFP (Arhiv)

Viljnus, glavni grad Litvanije, koja trenutno predsjedava Komitetom ministara Vijeća Evrope, domaćin je konferencije na visokom nivou o Evropskoj socijalnoj povelji. Na konferenciji je između ostalih govorila i ministrica socijalne politike Ukrajine Oksana Zholnovych.

Povelja sadrži najosnovnija prava pojedinca. Nažalost Ukrajinici kršenja na svojoj koži osjete“, istakla je ministrica, posebno naglasivši da Rusi uništavaju sve ono Ukrajincima važno.

Sedam miliona osoba je odvojeno od voljenih. Mnogi u Ukrajini nemaju pravo na zdravstvenu zaštitu, djeci je uskraćeno kvalitetno obrazovanje, ne mogu u školu, ona je u skloništima nemoguća, penzije ne mogu biti povećane jer sve se ulaže u odbranu”, samo su neki od problema s kojima se Ukrajinci suočavaju, a koje je istakla ministrica Zholnovych.

No reforme ne prestaju. Vlada teži unaprijediti mehanizme i implementirati evropske vrijednosti u socijalna prava. Bez podške ne možemo sami. Moramo učiniti više, zajedno, kako socijalna prava ne samo u Ukrajini, nego širom Evrope i svijeta više nikada ne budu kao kod nas ovako brutalno pogažena”, zaključila je.

Podršku Ukrajini naglasio je Alexei Buzu, ministar rada i socijalne zaštite Moldavije.

Sastanak o Evropskoj socijalnoj povelji u Viljnusu: Sretni smo što živimo na kontinentu vladavine prava

Posjetio sam Kijev. Kad sam bježao u skolonište, najprije sam se zapitao gdje mi je sin, a potom sam pomislio da zaista ne razumijemo noćnu moru s kojom se suočavaju. Normalizovali smo, a ne bismo trebali. Gorčinu koju osjećamo trebamo pretvoriti u podršku i više pomoći Ukrajini“, naglasio je.

Kao problem svoje zemlje, Moldavije istaknuo je kako vlada mora ispuniti potrebe građana.

A da nije dobro i da niste uradili svoj posao, znate kada u mojoj zemlji imate 40% siromašne djece“, zaključio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!