Konkurencijski savjet BiH ne provodi sudske presude, Tužilaštvo BiH bez reakcije

Vijesti 12. jan 202120:00 0 komentara

Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnijeta je dopunjena krivična prijava protiv NN osoba - članova Konkurencijskog savjeta BiH, jer su kao službene osobe onemogućili izvršenje pravomoćnih presuda državnog Suda. Konkurencijski savjet BiH nije usvojio zahtjev kompanije Telemach BH za priznavanje statusa stranke u postupku po prijavi koncentracije Mtel Banja Luka u slučaju pojedinačne konrole nad Blicnetom, a sada i kompanijom Elta-Kabel. Konkurencijski savjet i državno tužilaštvo oglušili su na upite N1, a iz OHR-a navode kako su odluke državnog Suda obavezujuće i trebaju biti provedene.

Nepostupanje službenih osoba u državnoj instituciji – Konkurencijskom savjetu BiH po presudama Suda Bosne i Hercegovine, osim prvobitne krivične prijave iz novembra 2020. godine, predmet je i nove – dopunjenje koju su podnijeli pravni zastupnici kompanije Telemach BH. Shodno Krivičnom zakonu BiH neizvršenje odluka državnog Suda kažnjivo je kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

“Ponovila se ista situacija, ali ovaj put sa Elta-Kabelom i mi smo dopunili tu krivičnu prijavu. Konkurencijsko vijeće BiH omogućilo je Mtelu, firmi koja je vlasništvo Telekoma Srbije, monopol u Republici Srpskoj. To se prenosi i na pružanje usluga u Federaciji BiH odobravanjem nezakonitih akvizicija Konkurencijskog vijeća kompaniji Mtel. Između ostalog, ovo ima za posljedicu kontrolu medija u jednom bh. entitetu, a lagano se širi i na drugi. Telemach je članica United grupe koja je u vlasništvu međunarodnih investicionih fondova na koji je ovih dana usmjeren val napada uzorokovan monopolističkim djelovanjem Telekoma Srbije i povezanim kompanijama”, kazala je Vasvija Vidović, advokat kompanije Telemach BH.

“Konkurencijsko vijeće je već dugo – posebno tragična priča. I tu dominira politika kao i u drugim djelatnostima. Ko je čiji, ko je koga doveo?! Na kraju krajeva – kako nam radi Tužilaštvo, kako radi VSTV? Sve je to isprepleteno sa nekoliko krugova koji se međusobno poklapaju ili preklapaju. Imamo sistem koji glasi vrlo jednostavno – opljačkaj, uzmi i ne plati državi jer ionako nema nikakvih sankcija”, istakao je Marko Divković, novinar.

Konkurencijski savjet BiH nije odgovorio na pitanja N1. Na više upita oglušili su se i iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Podsjetimo, Sud BiH u dvije presude navodi da odbijanje Telemachu BH da ima status stranke u postupku može dovesti do poremećaja na tržištu i izazvati negativne posljedice u smislu podizanja cijena paketa usluga koje nudi Mtel. Sud je tužbu Telemacha BH uvažio u oba slučaja i predmet vratio Konkurencijskom savjetu na ponovno rješavanje. Iako su zakonski rokovi istekli, presude nisu provedene.

“Tužilaštvo Bosne i Hercegovine moralo bi uzeti u rad tu prijavu jer ona izaziva ozbiljne posljedice, ne ekonomske – nego i političke prirode”, smatra Vidović.

Iz Delegacije Evropske unije u BiH podsjećaju da su pravila Evropske unije o zaštiti konkurencije propisana Ugovorom o funkcionisanju EU i čine suštinski dio pravne stečevine Evropske unije sa kojom se BiH obavezala postepeno usklađivati svoje zakonodavstvo kao potpisnica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

“Kao što je navedeno u Izvještaju Evropske komisije o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, funkcionisanje Konkurencijskog vijeća Bosne i Hercegovine u znatnoj mjeri otežavaju kratki proceduralni rokovi i postupci za donošenje odluka prema etničkom principu. Podsjećamo da je jedan od konkretnih koraka koje će BiH trebati poduzeti kako bi se značajno poboljšao njen institucionalni okvir, a kako se to zahtijeva u ključnim prioritetima navedenim u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, je da osigura da su svi organi uprave kojima je povjerena provedba pravne stečevine EU zasnovani isključivo na profesionalizmu, te da se ukine pravo veta pri donošenju odluka, u skladu s pravnom stečevinom”, kazali su iz Delegacije.

Napominjemo da je voditeljica postupka u spornim predmetima odobrenih akvizicija bila Arijana Regoda Dražić, članica Konkurencijskog savjeta koju je imenovala Vlada Republike Srpske. Imenovanje je, o čemu je ranije izvjestio N1, bilo predmet sudskih odluka. Naime, tužbu zbog sporne konkursne procedure svojevremeno je podnijela Dijana Marković Bajalović. Njena pravna borba traje već četiri godine, a iz entitetskog Ministarstva trgovine informišu je o odbacivanju konkursne prijave zbog neblagovremeno dostavljenog rodnog lista.

“(N1: Kakva su Vaša dalja prava?) “Ja sada ponovo mogu da izjavim tužbu protiv ovog akta Ministarstva. Mogu da pretpostavim da će sud rešiti u moju korist, ali za to vreme će proteći mandat na koji je koleginica izabrana. No, reč je o tome da vi sve vreme imate nezakoniti sastav Konkurencijskog vijeća i to se odražava na njihov rad. Zakonitost rada Konkurencijskog vijeća je upitna sve vreme i o tome zapravo niko ne vodi računa. (N1: Možete li to pojasniti?) Zato što je u radu Konkurencijskog vijeća učestvovao član koji je izabran nezakonitom odlukom, odnosno čiji je izbor poništio. Kada imate takvu situaciju da u radu kolektivnog organa učestvuje član tog organa koji je bio nezakonito izabran – sve odluke koje je taj organ doneo uz učešće tog člana zapravo bi morale da budu poništene”, kazala je Dijana Marković Bajalović, profesorka prava (18.12.2020.).

Pravila Evropske unije o zaštiti konkurencije uključuju antitrutovska pravila protiv restriktivnih sporazuma između preduzeća i zloupotrebe dominantnog položaja jednog ili više preduzeća. Cilj im je osigurati liberalizaciju sektora, poput telekomunikacija, gdje su javni monopoli često postojali u brojnim zemljama, naveli su za N1 iz Delegacije EU u BiH.

United Grupa je vodeći telekomunikacijski i medijski operator u Jugoistočnoj Evropi, kojem uz Telemach pripada i United Media čiji je dio i N1.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!