Kordić: Odgovornost za deponiju Uborak snosit će inicijativa ‘Jer nas se tiče’

Vijesti 23. dec 202209:56 0 komentara
N1

U emisiji "Dobar dan Mostar", koju producira mostarska gradska uprava, mostarski gradonačelnik Mario Kordić izjavio je kako Grad ima sve potrebno kako bi se odlagalište komunalnog otpada na Uborku saniralo, ali da taj posao svojom tužbom koči Inicijativa građana "Jer nas se tiče".

– Sve što je Grad trebao napraviti, Grad je napravio, tako da će svu odgovornost za probleme na lokalitetu Uborak, eventualno blokiranje ili zatvaranje deponije, smeće po gradu ili po divljim odlagalištima, snositi inicijativa ”Jer nas se tiče” i to je vrlo jasno. Novac imamo, dozvole imamo i treba nam zadnji papir, a to je okolišna dozvola, za početak radova, kojeg ne možemo dobiti jer je blokiran od strane te inicijative – rekao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

On je istaknuo kako je deponij gorući problem te da je zatečen u lošem stanju te da se njime upravljalo na loš način.

– Najvrijedniji resurs na deponiju su deponijska polja, odnosno kapacitet otpada koji se može odložiti. S obzirom da je ovo regionalni deponij na koji se dovozi otpad iz svih općina taj kapacitet se napunio prije predviđenog roka – kazao je gradonačelnik.

Plan prilagodbe

Po njegovim riječima, rješenje problema definirano je planom prilagodbe.

– Plan prilagodbe i zatvaranja deponije zahtijeva ozbiljnu investiciju na tom lokalitetu. Odradili smo studije i sve potrebne dokumente, imamo kreditni aranžman dogovoren, ali smo zapeli zbog toga što je udruženje podnijelo tužbu na plan prilagodbe i tad svi procesi staju i to je ono što je mene ražalostilo jer je stav inicijative kontradiktoran i nije dobronamjeran, čak štoviše, zlonamjeran je. Tako u jednom trenutku sam rekao da se tu igraju neke političke igre i da je nedopustivo da pojedini članovi koji su se politički aktivirali drže grad i građane kao taoce deponije – smatra Kordić.

Ravnatelj Javnog poduzeća “Deponija” Mirhad Grebović kaže kako je stanje na deponiji zabrinjavajuće.

– Stanje na deponiji nije zadovoljavajuće i postoji mogućnost da se ta situacija odrazi na građane Mostara. U teškoj smo situaciji što se tiče deponiranja smeća, Grad Mostar radi na pronalaženju rješenja i nadamo se da će deponija nastaviti s radom – izjavio je Grebović.

Jedan od zahtjeva ljudi koji žive u blizini odlagališta je sanacija starih polja i ugradnja pročistača voda.

– Tu dolazimo do jednog apsurda. Gradska uprava je iznašla sredstva za realizaciju tih projekata koji se navode obaveznima u planu prilagodbe, međutim zbog te tužbe su zaustavljeni svi procesi i ne možemo raditi na realizaciji – istaknuo je Grebović.

Incijativa: Zatvorite Uborak

Na gradonačelnikove navode reagirala je Inicijativa građana „Jer nas se tiče” tvrdnjom da se u dvije godine Kordićevog mandata rješavanje pitanje Uborka nije pomaknulo s mjesta.

“Treba li vas podsjetiti da ste vi pokusali provući ovaj plan prilagodbe i nelegalno izdanu okolišnu dozvolu samo da bi se krenulo u širenje deponije Uborak i otvaranje novih kaseta? Treba li vas podsjetiti da 4 godine građani okupljeni oko udruženja građana “Jer nas se tiče” čekaju neki konkretan odgovor od vas i vaše gradske uprave? Treba li vas podsjetiti da su naši sugrađani svakim danom su u većoj opasnosti jer deponija Uborak ne može primiti više ni kilogram smeća a ne da pričamo o tonama?”, naveli su iz IG „Jer nas se tiče” u objavi na Facebook stranici.

Pozvali su gradonačelnika Kordića da hitno zatvori deponij na Uborku i iznađe novu lokaciju za odlagalište komunalnog otpada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!