Košarac: SDS izmanipulisao poljoprivrednike, uvoz u 2020. godini je smanjen

Vijesti 28. dec 202014:11 0 komentara
N1

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac kazao je kako su poljoprivrednici koji su danas protestovali na carinskim terminalima Gradiška i Rača izmanipulisani, a Srpsku demokratsku stranku optužio za organizaciju ove aktivnosti.

“Dobio sam niz poruka koje ukazuju da je bivši ministar Šarović uključen u kompletnu ovu aktivnost, Ja ne znam da li je, ali s više adresa od ljudi koji su uključeni u proteste sam dobio informaciju. Žalosna je činjenica da na temelju aktivnosti koje obavljate u skladu sa zakonom i ustavom, dobijete određee prijeteće poruke od organizatora skupa. Žao mi je što su udruženja politički izmanipulisana. Ne želim donositi nikakve populističke mjere, kršiti bilo kakav zakon ili međunarodno potpisan ugovor koji ima BiH”, rekao je Košarac.

Potom je naveo statističke podatke prema kojima je uvoz u BiH smanjen, a izvoz pojedinih proizvoda povećan. Tako je rekao da je u 2020. uvoz goveđeg mesa u BiH manji za oko 5.000 tona u odnosu na 2019. godinu, uvoz svinjskog mesa za preko 3,5 miliona kilograma, dok je uvoz mlijeka manji za 85 miliona kilograma.

“Nije došlo do smanjenja proizvodnje da bi se opravdalo uvođenje zaštitinih mjera. Stanje na tržištu nije alarmantno, tako su zaključila nadležna entitetska tijela. Izražavamo da je otkupna cijena problem, ali Ministarstvo vanjske trgovine niti na nivou entiteta niti na nivou BiH ne može utvrditi cijene i posredovati tom obligacionom odnosu između primarnog i mesoprerađivača Primarni proizvođači imaju dovoljno prostora da riješe problem sa mesoprerađivačima. Prije 15 dana imali smo s njima sastanak i ponudili su se da kupe viškove, ali nisu realizovali to ijer su proizvođači rekli da nemaju viškova”, rekao je Košarac.

Istakao je kako je ovo ministarstvo privrženo zaštiti domaće proizvodnje te da je u saradnji sa saradnicima i na temelju zaključaka s predstavnicima entitetskih ministarstava, pripremili Odluku o praćenju stanja na tržištu prehrambenih proizvoda i mjerama za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

“Ova odluka je osam godina stajala u ladicama ovog ministarstva, a ovo je osnova da ukoliko nadležne institucije utvrde da ima viškova možemo pokrenuti postupke pregovora s Evropskom komisijom i dr. Danas zbog nerada nekih ministara u prethodnim mandatima nemamo nijedan drugi akt na temelju kojeg bismo to mogli pokrenuti. Ministar ne može donijeti zaštitne mjere, neće nikakve mjere donositii bez saglasnosti entiteta. Ne želim da budem centralni organ koji će nametati rješenja entitetima”, kazao je Košarac.

Naveo je kako će ovu Odluku uputiti entitetskim ministarstvima na davanje saglasnosti ili korekcija, a potom Vijeću ministara na usvajanje.

Kazao je i to kako je imao sastanak s predstavnicima peradara, ali da su mu se javili i mljekari te 18 mesoprerađivača koji su izrazili zabrinutost da bi uvođenjem veće carinske stope na uvoz došlo do onemogućavanja izvoza naših proizvoda te da će moati poksupjeti svoje proizvode za najmanje 30 posto, zbog čega bi, rekao je Košarac, građani platili ceh.

“Svi pomenuti negativni efekti nisu moja proizvoljna tumačenja niti lični stav. Razgovarao sam i s vanjskotrgovinskom komoro koja je ukazala na to da ne treba kršiti međunarodno potpisane ugovore, a da statistika ukazuje na to da je uvoz smanjen. Zalažem se az fer tržišne uvjete i apelujem na otkup domaće proizvodnje. Ministarstvo je posvećeno otvaranju novih tržišta za naše proizvode”, poručio je Košarac.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!