Kovač: Spašavanje Dodika nije u interesu Orbana, Vučiću bi neovisnost RS bila opterećenje

Vijesti 10. jan 202420:58 0 komentara
N1

"Želim reći da je i on (Orban) fleksibilan i da mora osigurati bilo kakav kredibilitet na evropskoj sceni. Mađarska tu neće moći spašavati Dodika, niti je to u interesu Orbana", poručio je u večerašnjem Pressingu na N1 bivši šef diplomatije Hrvatske Miro Kovač.

Novi komandant misije ALTHEA je mađarski general. Dodik je u dobrim odnosima sa Orbanom. Da li je to problem u slučaju angažmana ALTHEA-a?

General nije zapovjednik mađarske misije. Mađarska je dio te operacije. On je tu u funkciji zapovjednika NATO-a za Evropu. To je međunarodna operacija i on je već rekao vrlo jasno prije nekoliko dana da bi u tom slučaju EUFOR bio aktiviran. Što se tiče Orbana, on može imati dobre odnose sa Dodikom i Vučićem. Uzmimo primjer Ukrajine, blokirao je pomoć Ukrajini za naredne četiri godine ali je pristao da se otvore formalni pregovori sa Ukrajinom. Dalje, danas se govori da je Mađarska spremna za kompromis oko Ukrajine. Želim reći da je i on (Orban) fleksibilan i da mora osigurati bilo kakav kredibilitet na evropskoj sceni. Mađarska tu neće moći spašavati Dodika, niti je to u interesu Orbana“, kazao je Kovač.

PROČITAJTE JOŠ

Da li je ruska podrška problem? Putin je rekao da Rusija dijeli stavove Republike Srpske po pitanju BiH?

“Mogu se poklapati stavovi, ali ne mislim da bi priznao RS. Rusija je svake godine do sada glasala za produženje mandata EUFOR-a. Rusija bi time prekršila svoju politiku, ja to ne vidim da je moguće. Ne vjerujem da bi išla tako daleko i izložila se u BiH”, kazao je Kovač.

Kada je riječ o eventualnoj podršci Aleksandra Vučića, Kovač je istakao:

“Gospodinu Vučiću bi nezavisnost RS bila opterećenje. Njemu to ovakvo puno više odgovara. Vučić provodi politiku “srpskog sveta”, on to bagatelizira ali provodi. Ima lufta sada četiri godine da sačeka izbore u Americi, da tada možda dođe do onoga što ga najviše zanima a to je rješenje za Kosovo koje bi on volio podijeliti na način da dobije sjever Kosova”.

“Proglašenje RS bi za njega donijelo probleme jer bi se morao distancirati od toga”, dodao je Kovač.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!