Kovačević: Banja Luka je de fakto glavni grad Republike Srpske

Vijesti 14. feb 202417:45 0 komentara

Radovan Kovačević, delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kazao je da su se koalicioni partneri na državnom nivou dogovarali samo o usvajanju paketa zakona, a nikada o nekom pojedinačnom usvajanju.

On je u Danu uživo komentarisao i navode kako je u Federaciji BiH ugrožena sigurnost lideru SNSD-a i predsjedniku entiteta Republika Srpska, Miloradu Dodiku. Kovačević je kazao da vjeruje procjenama MUP-a RS zaključivši da “ne postoji niko naivan da vjeruje da u FBiH nema onih koji žele da se Dodiku nešto desi”.

Hoće li do petka biti hitne sjednice Doma naroda Bosne i Hercegovine?

Po svim informacijama koje trenutno imam tako nešto nije u planu. Jasno smo rekli da nismo nikada pregovarali o pojedinačnim zakonima nego o paketu zakona koji može Bosnu i Hercegovinu približiti Evropskoj uniji.

Ako sjednice bude, hoćete li podržati zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma?

Ne znam ni kako može doći do te sjednice ako se ne usaglasimo. Mi iz SNSD-a i RS-a nemam ništa protiv tog zakona.

Ali oborili ste ga u Domu naroda?

Mi smo i tada dogovarali paket i danas tražimo da se taj paket finalizira. Smatramo da je to bitno. Nije bitno da li će biti usvojen neki pojedinačan zakon.

Osim ovog zakona, uslov su i zakon o sudovima i zakon o sukobu interesa. Zapelo je oko Apelacionog odjeljenja Suda BiH odnosno njegovog sjedišta? Kako je Milorad Dodik rekao Banjaluka mora biti to sjedište “da bi se spriječilo uplitanje stranaca u rad”?

To je stav predstavnika iz RS-a. Vidjeli smo mišljenje Venecijanske komisije da je ovo isključivo pitanje unutrašnjeg dogovora gdje će biti ovo odjeljenje. Mi smatramo da Banjaluka kao drugi grad po veličini u Bosni i Hercegovini i de fakto glavni grad Republike Srpske zaslužuje da bude sjedište više institucija nego što sada ima.

A ne zvuče vam logično obrazloženja da je Istočno Sarajevo pogodnija lokacija zbog logističkih pitanja, jer je bliže Sudu BiH u Sarajevu?

Mi nismo govorili uopšte o tome gdje će neka institucija u Federaciji BiH biti… isto tako smatramo da mi imamo potpuno pravo gdje će biti sjedište u RS-u. Potpuno je nepošteno da neko ima tako isključivo mišljenje prema Banjaluci. Vjerujem da ćemo se oko toga usaglasiti. Nemam ništa protiv Istočnog Sarajeva i mislim da niko u Istočnom Sarajevu ne misli da ih trebaju Forto i Konaković braniti od nas.

Šta znate o navodnim sigurnosnim rizicima po Dodika u Federaciji BiH?

Ja sam poznat po tome da odbijam komentarisat stvari iz te oblasti jer nisam dovoljno kompetentan. Vjerujem ozbiljnim i stručnim sigurnosnim agencijama. Vjerujem da je MUPRS-a itekako stručan da osiguraju bezbjednost svih ključnih ličnosti u Republici Srpskoj. Kad oni kažu da nije sigurno da se Dodik kreće nekom rutom ja u to vjerujem. Sa prostora FBiH svakodnevno stiže veliki broj prijetnji Dodiku. Mislim da ne postoji niko naivan da vjeruje da u Federaciji nema onih koji žele da se Dodiku nešto desi.

U kojoj mjeri to može biti prepreka za pojavljivanje Dodika pred Sudom BiH?

Stvarno nemam podatke o tome i kako se donose te odluke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!