Kozar: Ako Kosovo ukloni barikade, moguć helikopterski desant

Vijesti 28. dec 202219:08 4 komentara

Vojno-politički analitičar Đuro Kozar u razgovoru za N1 ocijenio je kako bi KFOR trebao imati ključnu ulogu kod uklanjanja srpskih barikada na Kosovu i smirivanja situacije. "Mislim da će sila doći do izražaja kod uklanjanja barikada", kazao je. Kozar je zaključio da ukoliko kosovska strana odluči sama da uklanja barikade to bi dovelo do intervencije Vojske Srbije, "moguće helikopterskim desantom".

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je nakon razgovora sa predsjednikom Srbije da Srbi odbijaju da se povuku sa barikada na Kosovu, iako Aleksandrom Vučićem misli da bi to bilo dobro?

Vučić bi kao želio da se povuku, a oni nisu bez njegove saglasnosti otišli tamo. Za Srbiju je Kosovo izgubljena teritorija koja se ne može vratiti. Apsurdno mi je izgledao prijedlog da će se Vojska Srbije vratiti na Kosovo, pa gdje će se vratiti? Kosovo su priznale velike sile i većina zemalja EU.

Da li je ovo pokazivanje mišića za domaću javnost?

Jest. Kažu da u garnizonu Raška ima više vojnika nego građana koji tu žive. Pojačala se Vojska Srbije, velika je koncentracija vojnika, tu se u Kobre, koji su po mom mišljenju spremni na sve, samo čekaju znak. Sa kosovske strane imaju bezbjedonosne snage, to je vojska Kosova samo se tako ne zove. Tamo su ROSU i FIT, jedinice na najvišem nivou uvježbanosti. To su jedinice za brza dejstva koje su Amerikanci obučavali. Kosovo je isto spremno ukoliko dođe do konflikta. KFOR bi tu trebao odigrati najznačajniju ulogu, ja ne mogu shvatiti da su sad po strani. Oni imaju kopneni i vazdušni dio snaga, zašto ne reaguju kod barikada mi je čudno. Njihova neodlučnost može izazvati sukobe niskog intenziteta, a možda i višeg.

Koja je svrha gomilanja snaga?

Vjerovatno se čeka da neko napravi prvi potez. Ako Kosovo ukloni barikade srbijanske snage su spremne intervenisati, moguće helikopterskim desantom.

Koji bi bio odgovor KFOR-a?

Odgovor bi morao biti i NATO-a koji ima ogromnu bazu na Kosovu. Ima NATO načina, a zašto nije energičniji – nije mi jasno.

Da li je Vučić spreman dati tu zapovjed?

On je rekao da jest, ali nadam se da neće. On je malo pritjeran uz čošak. On govori Srbima na Kosovu šta da rade i ukoliko dođe do nasilnog uklanjanja barikada on će vjerovatno reagovati. Mislim da će sila doći do izražaja kod uklanjanja barikada. Vučić jednostavno smatra da će biti izdajnik ukoliko prizna Kosovo, a Kosovo je država htio on to ili ne. Ne mislim da je Kurti u ovom svemu nedužan, i on vuče poteze kako bi pojačao svoj autoritet.

Predsjednik pokreta Srbija centar i nekadašnji načelnik generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš rekao je da se borbena gotovost podiže kada je država stvarno ugrožena. General avijacije u penziji Sreto Malinović dodaje da Beograd mora voditi računa da se stvar ne otme kontroli, ne izazove upotreba sile i da se onda srbijanska strana proglasi odgovornom?

Vučić je vjerovatno u velikoj nervozi, vuče momentalno poteze koji se poslije pokažu kao neadekvatni i to pokazuje njegovu nesigurnost. Granice Srbije nisu ugrožene ni na koji način. I dalje mislim da je KFOR taj koji treba ovo srediti.

Koja je razlika između EUFOR-a i KFOR-a?

EUFOR je produkt međunarodnog ugovora, a KFOR nema te prerogative, on radi samo šta naredi NATO.

Koliko kriza na Kosovu ima uticaj na BiH?

Kosovo i BiH se ne mogu nikako upoređivati, niti se može povlačiti paralela između sjevera Kosova i Republike Srpske. U RS i dalje sanjaju da imaju državu, tako i ovaj nasilni pokušaj preuzimanja državne imovine nije ništa drugo do ukoliko bi se RS u jednim trenutku otcijepila da ima svoju imovinu. Ali do toga neće doći.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare