Kraj godine i zemljotres koji je povrijedio četiri osobe: “Bojim se za porodicu…”

Vijesti 31. dec 202319:48 0 komentara

Kraj godine i zemljotres koji je povrijedio četiri osobe. Srećom ništa strašno. Epicentar je bio u blizini Zenice. Vlasnici objekata koji su oštećeni mogu računati na punu podršku institucija ZE-DO kantona u sanaciji nastalih šteta, kažu vlasti tamošnje vlasti. Šteta nije mala.

Zahid Horić za N1 je kazao:

”Znači nije bio ono uobičajen zemljotres huka i ono što kažu, ne. Toga nije bilo. Ovaj zid je zemljotres bacio na auto. Kao detonacija, eto tako”.

Priča nam Zahid Horić, a potom pokazuje napukle zidove svoje kuće. Crijep je sa kuće padao, čulo se škripanje, a stvari su popadale na pod. Ovaj trenutak donio je neizvjesnost u njegovom životu.

”(N1: Gdje ćete večeras spavati, ovdje?) Ne. Vjerovatno ću nekome od rodbine otići. Ne bojim se za sebe nego za porodicu, porodica je na prvom mjestu”.

Sada želi da sanira ono što može. I gradski i kantonalni nivo vlasti obećava pomoć.

”Meni je potreban materijal da saniram… ali kako vidim ovo samo iznova pravit. Nema šanse da se može nešto”.

Širom sela Ljubetovo iste slike. Umjesto u miru da dočekaju Novu godinu, većina stanovnika na krovovima svojih kuća.

Izet Horić kazao je:

”Bio sam u kući sa troje unučadi u tom trenutku nestalo je struje, djeca su počela drečati. Ne znaš šta pada više, da li plafonjere, da li ovo… Imam 70 godina nikad ovakva katastrofa nije ovdje bila”.

Krov je oštećen na 15 kuća. U ovom selu nije bilo povrijeđenih.

Džavid Alić, Kantonalna uprava civilne zaštite ZDK-a kazao je:

”Imamo preko 40 prijavljenih šteta na objektima. Prioritet je da se saniraju krovovi, sreća nema padavina. Druga faza dolazi u narednom periodu jer je širi region oko Zenice zahvaćen, mnogo je MZ u kojima je napravljena šteta. Štete prijavljuju na krovovima, fasadama i imamo prijave i obaranja dimnjaka”.

Usljed obrušavanja kamenja na magistralnoj cesti, kao i oštećenja na stambenim objektima četiri osobe su povrijeđene. Radi se o lakšim tjelesnim povredama.

Na sreću, kažu svi, niko nije stradao. Slijedi sanacija materijalne štete. Građani se nadaju da će naplata oštećenja biti promptna, kako bi njihovi domovi izgledali kao prije ovog potresa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!