Kratina: Želimo zakonski riješiti problem žena žrtava nasilja

Vijesti 08. mar 202317:50 1 komentar

Alma Kratina, zastupnica Demokratske fronte i predsjednica Komisije za rodnu ravnopravnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH bila je gošća N1. Osvrnula se na jučerašnju sjednicu Komisije za rodnu ravnopravnost i inicijativi da se usvoji Zakon o socijalnom poduzetništvu.

Jučer je Komisija za jednakopravnost spolova Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH upriličila tematsku sjednicu “Ekonomsko osnaživanje žena žrtava nasilja“.

Sjednica je iznimno značajna u ovakvom političkom ozračju. Ova životna pitanje nekako ostaju sa strane i ovo je bilo razmišljanje Komisije da se skrene pažnja na javnost, a to su pitanja žrtava nasilja. Tu si bili predstavnici skoro svih kantona, centara za socijalni rad, nevladinih organizacija, ombdusmena za ljudska prava i svi su na neki način uključeni u ova pitanja ekonosmkog osnaživanja, jer nam ovaj problem nije sistemski riješeno. Bilo je zaista suštinski dobra sjednica i zaključci ce ići prema Parlamentu i Zavodu za zapošljavanje kako bi imali više novca u budžetu za ove namjene“, kazala je Kratina.

Kaže kako se ovaj problem mora zakonski riješiti jer žrtve nasilja imaju problem pri zapošljavanju.

Neće jednako poslodavac posmatrati kandidate, posebno kada su u pitanju žrtve nasilja. Poslodavci, ima primjera, se plaše da će imati problema ako takvu ženu zaposle i da će imati problem da će onaj s kojim je imala problem pokušati doći tu. Nedostaje nam i Zakon o socijalnom poduzetništvu koji bi riješio mnogo toga koji bi garantovao da će žrtve nasilja uspjeti i biti ekonosmki osnažene. Želimo krenuti u tu parlamentarnu proceduru da se taj zakon usvoji“, dodaje.

Kratina ističe da je broj žena koje participiraju u zakonodavnoj vlasti u FBiH prihvatlji, ali da je taj broj poražavajući kada je u pitanju izvršna vlast.

“Uzroke možemo tražiti i u političkim strankama koji bi mogli u svojim statutima to regulisati”, kazala je.

“DF nije kolateralna šteta”

Stranke Osmorke HDZ i SNSD su formirali vlast na državnom nivou bez SDA i DF-a. Da li je DF ovdje kolateralna šteta pitali smo Kratinu.

“Svemu što svjedočimo i raspdjelom funkcija u Vijeću ministara je opasnost da BiH ne bude kolateralna šteta. Vrlo smo glasni kada se suprtstavljamo ovome i kažemo da nije doro što HDZ radi ili Milorad Dodik. Kako objasniti ovakve mlake reakcije za negiranje gonocida ili pitanje državne imovine”, pita se Kratina.

Posebno brine kaže i nametnutne izmejene Izbornog zakona Christiana Schmidta, vidokog predstavnika u BiH, koje nisu riješili puitanja funkcionisanja FBiH.

“Svjedoci smo da su pred izbore dolazili razni predstavnici međunarodne zajednice s kojima smo razgovarali o izmjenama Izbornog zakona i vidjeli smo gdje to ide. Presude Evropskog suda za ljudska prava se malo spominju, a mi smo to tražili da se realizuje. Kada je u pitanju Schmidt i nametanje odluka u izbornoj noći, čekali smo da vidimo kako će se to realizovati i kamo sreće da on razumije postavke stvari ovdje i da kreće od presuda Suda za ljudska prava”, kaže.

Za kraj je dodala da DF želi da se bori za ovu zemlji u da su u prošlom mandatu uspjeli savladati protivnike BiH i zaustaviti neke procese protiv države.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare