Kreće ljetna sezona: Hoće li ove godine biti turističkih vaučera?

Vijesti 06. jun 202319:26 0 komentara

Iako vremenske prilike ne ukazuju na to, ljetna sezona je pred vratima. Pripreme za godišnji odmor uveliko traju. Uprkos velikim poskupljenjima, brojni aranžmani su rasprodati. Turistički radnici zadovoljno trljaju ruke i kažu - ko je navikao da putuje, putovaće kakve god da su cijene. Pojedini građani još uvijek se nadaju turističkim vaučerima.

S obzirom da su ovogodišnje cijene smještaja u odnosu na prethodne godine veće za oko 20%, mnogima je odlazak na more luksuz, koji je teško priuštiti.

Ali, kako je Hrvatska posljednjih godina među najposjećenijim evropskim destinacijama, rast cijena i ne čudi.

“Može se naći između 70 evra apartman, ali u nekim hotelima ili vilama to može biti 1500 evra. Treba gađati termin”, kazala je Ivana Vladović, TZ Splitsko-dalmatinske županije.

Taj ‘pravi’ termin u Crnoj Gori već je počeo. U prvom kvartalu, prema podacima, već je 50% više turista u odnosu na 2019. godinu. Na to umnogome utiče i cjenovna politika, smatraju iz turističke organizacije.

“Zavisi, apartman od 35 evra za četvoročlanu porodicu pa nagore, isto tako i smještaj u hotelima zavisno od destinacije od nekih 38 evra pa naviše”, kaže Ljiljana Čukić, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore.

Cijene smještaja veće za 20% posto u regionu, Neum najjeftiniji za ljetovanje

Ipak, za bh. građane i dalje je najpovoljniji Neum, čiji su hotelski kapaciteti trenutno 90% popunjeni.

“U Neumu se cijene u hotelima sa četiri zvjezdice na samoj morskoj obali dvokrevetna soba po danu kreće od nekih 150 do 200 evra, zavisi jel to usluga noćenje doručak ili je polupansion”, kazao je Davor Krešić, Udruženje hotelijera Neum.

Uprkos evidentnom rastu cijena, ništa manja nije ni potražnja za dalekim destinacijama, navodi Muharem Konjalić.

“Imajući u vidu da su dosta poskupile destinacije u regionu, ili Turska i Egipat, naše ponude nisu toliko poskupile, jesu neznatno, ali imajući u vidu da je to minimalan rast cijene sve više ljudi se odlučuju za takve destinacije”, kazao je Muharem Konjalić, turistički djelatnik.

Imajući u vidu niske plate i penzije, da bi otišli na more, veliki broj građana se zadužuje.

“Najčešće uzimaju od ovih mikrokreditnih organizacija, ono što se može brzo dobiti, a tu su poprilično visoke kamate. Treba se dobro preračunati koliko će vas koštati do kraja godine”, kazao je Jovan Vasilić, Udruženje potrošača Zvono Bijeljina.

Ipak, uslijed inflacije, primamljiv je i odmor u BiH. Prošlogodišnji turistički vaučeri pogodovali su razvoju turizma, promociji domaćih turističkih destinacija, a i građani su uštedili koju marku. Mnogi očekuju isto i ove godine.

Iako su se stekli zakonski uslovi, sredstva za ove namjene nisu planirana u ovogodišnjem budžetu Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

“Još uvijek ne raspolažemo informacijom da li će kroz rebalans budžeta ili na neki drugi način biti obezbijeđena sredstva za realizaciju projekta u ovoj godini, te ne možemo govoriti o konkretnim datumima nastavka realizacije projekta”, kazali su iz Ministarstva.

Istovremeno, iz federalnog ministarstva još uvijek ni riječi o turističkim vaučerima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!