Kremlj objavio transkript: Dodik se Putinu pohvalio da je organizovao utakmicu

Nogomet 20. sep 202219:27 komentara

Zvanični Kremlj objavio je transkript uvodnog razgovora srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Ovo piše u transkriptu.

Vladimir Putin: Јoš jednom želio bih reći ono od čega sam počeo: slijede vam izbori i želim vam uspjeh. Nadam se da će tako i biti, nakon rezultata glasanja, da će se pozicija patriotskih snaga učvrstiti, a što će nam omogućiti da dalje razvijamo plodnu i obostrano korisnu saradnju.

Milorad Dodik: Hvala vam puno, gospodine predsjedniče, na lijepim željama. Hvala vam što ste me pozvali da budem danas ovdje, ovo je već drugi sastanak ove godine. Želim da Vam prenesem pozdrave mog naroda, iz Republike Srpske, zahvalnost na pažnji i podršci koju nam pružate na multilateralnom nivou, prije svega u Savjetu bezbjednosti UN, za razumijevanje konkretnih okolnosti u kojima radimo, Vaše opredijeljenost za očuvanje Dejtonskog sporazuma, koji još uvijek čuva Bosnu i Hercegovinu. S druge strane, imamo i one koji žele da budu sredstvo promjene pravila, promjene međunarodnog sistema, a sada je bilo veoma važno da imamo prijatelje koji razumiju našu specifičnu situaciju. Sada imamo izbore, oni će biti 2. oktobra. Kandidujem se za predsjednika Republike Srpske, sada sam u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Uvjeren sam da ćemo imati dobar rezultat, sve ankete govore da ovdje neće biti problema i nadamo se da će rezultat biti dobar. Želim da kažem da je naš susret za mene uvijek veoma važan događaj. Ranije smo razgovarali o nekim temama. Želim da kažem da sam i dalje posvećen realizaciji naše saradnje, što je za nas veoma važno, jer smo mala zajednica, a činjenica je da mi, što je najvažnije, održavamo kontakt sa vama, to je ono što jača naše pozicije. Prije nekoliko dana – htio bih vam reći, doslovno se pohvaliti – imali smo priliku omogućiti da Bosna i Hercegovina odigra prijateljsku utakmicu sa vašom fudbalskom reprezentacijom u Sankt Peterburgu 19. novembra. Naši ljudi su osigurali ovu odluku za fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, nadamo se da ćemo zadržati ovaj datum, 19. novembar, iako jedan dio Bosne i Hercegovine to ne želi. U svakom slučaju, mi smo to uradili – u okolnostima u kojima se nalazimo.

Vladimir Putin: Sport treba da ujedinjuje, a ne da dijeli ljude, pa se nadam da će sportski događaj, uključujući i ovaj koji ste pomenuli, odigrati svoju ulogu u razvoju sporta i odnosima među ljudima. Želim još jednom da podvučem: poznajemo vas kao prijatelja naše zemlje. Drago mi je što vas vidim i imam priliku da sa vama razgovaram o situaciji u regionu i našim bilateralnim odnosima, prenosi RTRS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad