Kvarovi i cijena vode glavne su boljke Sarajlija: “Nije tako bilo prije, sad curi svugdje”

Vijesti 08. aug 202419:29 0 komentara

Ponovo je veći dio glavnog grada bez vode. Po ko zna koji put, građani Sarajeva prinuđeni su kupovati flaširanu vodu, uprkos tome što uredno plaćaju račune za potrošnju u svojim domaćinstvima. No, treba biti strpljiv. Radovi su u toku, a normalizacija vodosnadbijevanja očekuje se u kasnim večernjim satima.

Od ranih jutarnjih sati, brojnim Sarajlijama pune ruke flaširane vode. Istovremeno, u domaćinstvima suve slavine. Najčešće pitanje upućeno komšijama je “da li je stigla voda”?

U brojnim sarajevskim domaćinstvima slična slika. Na stolu nekoliko posuda ili flaša napunjenih vodom. Na taj način građani pokušavaju nadomjestiti nedostatak vodosnadbijevanja. Kažu, ne bi bio problem da su ovakvi dani raritet, ali nažalost ovo je česta pojava naročito tokom ljetnih mjeseci.

A nije uvijek bilo ovako. Murat Čavrk prisjeća se da je prije nekoliko decenija situacija sa vodosnadbijevanjem bila daleko bolja.

“Nije tako bilo prije rata, nije bilo nestašice. Sad curi svugdje, da zađete mojom ulicom na deset mjesta voda curi, oni ne popravljaju. Isteče vode koliko hoćete. Plus su nam sada dali na pošti da plaćamo, meni dođe račun 10 maraka, ja moram platiti marku i po poštarine. Uzme mi kubik vode na tu poštarinu”, kaže Murat.

Da su kvarovi, ali i cijena vode glavne boljke, potrvđuju i drugi građani.

“Logično u svijetu kada kupujete veću količinu, dobijate popust. A kod nas je kad potrošite veću količinu vode, dobijate tri puta veću cijenu”, kaže nam je građanin Sarajeva, a drugi dodaje: “Evo u Tuzlanskoj kvar, ide mjesec dana voda curi, eto kud voda izlazi. Ne održavaju kako treba vodu.”

A ekipe na terenu aktivno rade. U naselju Bulevar vrše se radovi na uvezivanju novopoloženog cjevovoda Bačevo-Alipašin most.

“Voda se ispuštala iz postojećeg cjevovoda, pored toga položeno je oko 230 metara novog cjevovoda u sklopu planirane buduće 13 transverzale. Nalazimo se na jednoj od lokacija gdje vršimo uvezivanje novog na postojeći cjevodov. Dole ispod 200 metara nalazi se druga ekipa koja radi vezivanje drugog dijela novopoloženog cjevovoda”, pojašnjava Amer Mešić iz KJKP “Vodovod i kanalizacija”.

Ukoliko sve bude po planu, voda stiže u kasnim večernjim satima. No, svakako je poželjno sačuvati koju flašu vode, u slučaju da u narednim danima svjedočimo istoj situaciji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!