Lagumdžija nakon rezolucije UN-a: Mali korak daje nadu da nismo izgubili politički i moralni kompas

Vijesti 28. okt 202319:43 0 komentara
Facebook

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri UN-u, ambasador Zlatko Lagumdžija, iskazao je čestitke i zahvalnost svima koji su učestvovali u donošenju odluke i glasanja za Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN). Kako je rekao, ovo je mali korak koji daje nadu da svijet, a i mi sami, nismo izgubili politički i moralni kompas

“Zajedno smo pokazali, nakon niza razgovora i detaljnih analiza i procjena, da znamo i možemo funkcionisati kao tim u kojem nadležne institucije, Predsjedništvo BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH, mogu odgovoriti ključnim vanjskopolitičkim izazovima. Tako se, zahvaljujući upravo principijelnom stavu i timskom radu, Bosna i Hercegovina našla među 120 država koje su izglasale Rezoluciju. Ovo je bio samo mali korak koji daje nadu da svijet, a i mi sami, nismo izgubili politički i moralni kompas”, napisao je Lagumdžija na Facebooku.

Dobri poznavaci prilika u UN-u tvrde, navodi Lagumdžija, da trodnevni hitni saziv Generalne Skupštine spada u red najdramatičnijih zasjedanja okončanih Rezolucijom o gorućem planetarnom pitanju.

“Glas 120 država je svojevrstan krik u ime preko dvije trećine ljudi širom svijeta da se odmah zaustavi ubijanje nedužnih civila u Gazi. Poziv da se neodložno otvori proces izgradnje pravednog i održivog rješenja izraelsko-palestinskog sukoba koje se može postići mirnim sredstvima baziranim na relevantnim rezolucijama UN i u skladu sa međunarodnim pravom – rješenja zasnovanog na postojanju dvije države koje žive u miru i sigurnosti”, zaključio je Lagumdžija.

Podsjetimo, Generalna skupština UN-a usvojila je velikom većinom glasova, rezoluciju kojom se poziva na trenutno humanitarno primirje u Gazi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!