‘Lavina’ koja je 2016. godine zavejala 24 osobe: Okončano suđenje Slavici Injac

Vijesti 12. jan 202321:33 0 komentara

Iznošenjem završnih riječi odbrane i tužilaštva okončano je suđenje bivšoj direktorici Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavici Injac, koju se tereti za nesavjestan rad u službi u slučaju propadanja Bobar Banke. Šteta koja je nastala procjenjuje se na preko 120 miliona maraka. Predmet se smatra slučajem visoke korupcije, a u sudnici je spominjan i politički kontekst. Presuda će biti donesana 17. januara.

Lavina je te 2016. godine zavejala 24 osobe, koje je povezivala Bobar banka i sumnja za nezakonitosti i štetu od oko 123 miliona KM.

“Pribavljena je nezakonita korist od najmanje 115 miliona KM”, saopšteno je te 2016. godine iz Tužilaštva BiH.

Nakon pompeznog hapšenja prije sedam godina i bivše direktorice Agencije za bankarstvo RS Slavice Injac, očekuje se epilog.

U sudnici broj 5 Okružnog suda u Banjaluci, osumnjičena za nesavjestan rad u službi Injac slušala je mirno završne riječi tužiteljke Snježane Petković. Tužilaštvo smatra kako je Agencija mogla da spriječi banku u nezakonitostima, ali da do toga nije došlo jer je Injac propustila da reaguje blagovremenim nadzorom, čime su izgubljeni milioni depozita. Navode da su u podrumu banke nakon uvođenja prinudne uprave pronađene fascikle sa natpisom ‘NE KNJIŽITI, NE DIRAJ’, takozvane duple knjige. Stepen izloženosti rizika koji je prikazivala Bobar banka Agenciji bio je godinama u dozvoljenom nivou ispod 40%, ali stvarni nalazi pokazivali su da je taj kreditni rizik išao i preko 140 %. Menadžment banke kreditirao je nerizidente, iznosio novac u inostranstvo kako bi ponovo kreditirao povezane subjekte.

Tužilaštvo osumnjičenu Injac tereti za službeno nečinjenje, smatraju da je morala da zna za dugogodišnje mahinacije u poslovanju te da ih na vrijeme otkloni. U konačnici tužiteljica navodi da je notorna činjenica da je pokojni vlasnik Gavrilo Bobar bio blizak vlasti Republike Srpske, te se Agencija za bankarstvo prema Bobar banci ponašala sa suviše komoditeta.

“Predmet koji je počeo kao lov na Dodika”

Advokat odbrane Vlado Adamović primijenjenje tužilačke metode smatra rafalnom paljbom. Za njega predmet koji je počeo politički kao “lov na Dodika” ne može biti pravno održiv.

“Kada ne znate za nešto, onda samo u okviru komandne odgovornosti možete biti krivi. Valjda jedino pravno što sam ja čuo, a izmišljeno je da odgovarate za ono što ne znate. Logika pitanja je, kako ćete biti odgovorni za nešto što niste znali i gdje ste varani. U članu koji sam ja citirao vidjeli ste da je čak propisan imunitet, za ono gdje ste diskreciono ovlašteni ne možete odgovarati”, tvrdi Adamović.

Odbrana najodgovornijim za propast depozita, pa i same Bobar banke smatra vlasnika Gavrila Bobara. Da je ostao živ, kaže advokat Adamović, pronašao bi način da dokapitalizacijom spasi banku. Da je Bobar odgovoran svojevremeno je tvrdila i prvooptužena.

“Znači, za rad pojedinačnih banaka odgovaraju njihove uprave”, izjavila je Injac 2016. godine.

Transparency international od početka prati slučaj, smatraju ga predmetom visoke korupcije.

“Dužnost agencije jeste bila da zna, budući da nije znala, to jeste krivica. Svakako jeste riječ o visokoj korupciji, budući da optužnicom je obuhvaćen veliki broj lica, funkcionera, imali smo i insinuacije da je riječ o politici koja je vukla konce iz pozadine. To što je odbrana pokušala da poveže sa politikom, na taj način se može protumačiti kao pritisak na postupajuće sudije, sudsko vijeće”, rekao nam je Damjan Ožegović iz Transparency International-a BiH.

Gavrilo Bobar, funkcioner SNSD-a preminuo je 2014.godine, a samo dva mjeseca nakon smrti Agencija za bankarstvo RS uvela je prinudnu upravu u njegovu banku, koja je na koncu likvidirana. Ipak, stotine miliona maraka depozita izgubili su javni fondovi, preduzeća, opštine od onih malih poput Rudog i Bileće, do gradova poput Trebinja, ili pak Distrikta Brčko.

Dok odbrana tvrdi da se raspala organizovana grupa i da je “propao lov na Dodika”, Tužilaštvo tvrdi da je dokazalo optužnicu i zloupotrenbe teške 122 miliona KM. Konačnu riječ daće Sudsko vijeće Okružnog suda Banjaluka 17.januara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!