Lavrov i Medvedev pisali Dodiku: Sa zabrinutošću pratimo rušenje dejtonskih principa

Vijesti 02. okt 202416:54 0 komentara
Twitter

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i predsjednik Sveruske političke partije Jedinstvena Rusija Dmitrij Medvedev pisali su predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku, kako prenosi RTRS, u vezi sa "rušenjem dejtonskih principa unutrašnjeg uređenja Bosne i Hercegovine".

Lavrov je u pismu Dodiku naglasio da Ruska Federacija, kao jedna od država garanta Opšteg okvirnog (Dejtonskog) sporazuma za mir u BiH 1995. godine, obraća prioritetnu pažnju dosljednoj implementaciji ovog međunarodnog pravnog dokumenta koji odigrava ključnu ulogu u održavanju stabilnosti i bezbjednosti u BiH i na Balkanu u cjelini.

“Sa zabrinutošću pratimo kako zapadni akteri istrajno ruše dejtonske principe unutrašnjeg uređenja BiH, svjedočimo aktivnim pokušajima skraćivanja neotuđivih ustavnih prava konstitutivnih naroda. Vidi se da se prije svega na udaru nalazi RS, Vi lično i Vaši saradnici jer branite zakonite i međunarodnim pravom interese srpskog naroda i dajete otpor neokolonijalnoj politici Zapada”, naveo je Lavrov, javlja RTRS.

Lavrov je u svom pismu Dodiku naglasio da je “Rusija odlučna i ubuduće da sprovodi principijelnu i odgovornu liniju radi odbrane Daytona, jačanja mira na Balkanu, razvoja jednakopravne i uzajamno korisne saradnje sa RS-om”.

Lavrov je Dodiku poželio otpornost, hrabrost i uspjehe u patriotskim poduhvatima, a “bratskom srpskom narodu sreću i prosperitet”.

Predsjednik Sveruske političke partije Jedinstvena Rusija Dmitrij Medvedev u svom pismu predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku naveo je da Rusija sa dubokom zabrinutošću prati razvoj situacije na Balkanu, kao i u BiH.

“Sa žaljenjem uočavamo oživljavanje nekadašnjih kolonijalnih praksi Zapada, koji nastoji da uspostavi totalnu kontrolu nad narodima regiona, kao i da ih pretvori u bezvoljne i obespravljene satelite koji bespogovorno izvršavaju komande spolja”, naveo je on.

Medvedev je dodao da “nepokolebljivost, kojom se srpski narod suprotstavlja agresivnoj zapadnoj politici, braneći svoje nacionalne interese, izaziva ogromno poštovanje”.

“Faktički Vi lično se nalazite na prvoj liniji nove etape narodnooslobodilačke borbe i hrabro se odupirete spoljnom pritisku, koji često prelazi sve zamislive moralno-etičke i pravne granice”, dodao je Medvedev.

On je poručio da je ubijeđen da će “ruski i srpski narod zajedničkim naporima obezbijediti trijumf tradicionalnih vrijednosti, jednakosti u pravima, kao i stvaralačke saradnje”.

“Želim Vama i Vašim saradnicima izdržljivost i nove uspjehe, a stanovnicima RS-a mir, stabilnost i blagostanje”, zaključio je Medvedev u svom pismu Miloradu Dodiku.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!