Lazović o Dodikovom vrijeđanju Pejanovića i Bogićevića: Mislim da će se ubrzo stiditi svojih riječi

Vijesti 30. nov 202309:09 0 komentara

Miro Lazović, učesnik dejtonskih pregovora, predsjednik Foruma parlamentaraca 1990 i bivši predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine komentirao je u Pressingu uvrede predsjednika Republike Srpska Milorada Dodika koje je uputio Mirku Pejanoviću i Bogiću Bogićeviću nazivajući ih "izjadnicima srpskog naroda". Ranije su političari iz RS imali slične izjave i za Lazovića.

“Mislim da mu to nije trebalo. Mora shvatiti da postoje pojedinci koji drugačije misle od njega, koji neće da se etnički svrstavaju, razmišljaju sekularno i građanski i nisu opterećeni etničkim politikama. Moraju se uvažavati ti pojedinci jer, ako bi se svi svrstali u etničke kaveze što Dodik hoće, izgubile bi se ljudske slobode i individualnost pojedinca. Oni nas stalno guraju u etničke kaveze. Dodik sa svojom retorikom kopa rovove umjesto da zatrpava rovove koji su do sada iskopani. To je nešto što mu ne priliči. Mislim da će se on stiditi te izjave vrlo brzo”, rekao je Lazović.

Govoreći o Dodikovoj retorici za koju godinama pojedini govore da će prestati jer će se umoriti, Lazović kaže kako se Dodik neće umoriti.

“Ranije sam rekao da je on političar koji ima izuzetno enerfiju i da je sposoban političar. Ima krajnje ciljeve koji su dugoročni. Ti ciljevi su suklađenis drugim politikama izvan BiH. Da bi on promijenio svoju politiku mora doći do promjene politike Srbije. Hoće li to biti 17. decembra na ovim izborima da se konstituiše nova vlast koja će mijenjati svoju politiku prema BiH, ostaje da se vidi. Dodik zavisi od Srbije i čini mi se Putina. Mislim da je to politika koja ne može dovesti do prosperiteta RS niti srpskom narodu može donijeti nešto dobro ovdje. BiH i s ova dva entiteta može, ako se postigne politička volja, napraviti iskorake za opšti boljitak svih građana BiH. To Dodik mora uraditi, a ne bahato i samouvjereno kopati dalje rovove između etničkih zajednica”, naveo je Lazović.

Osvrnuo se i na lidere Trojke u koaliciji na državnom nivou, rekavši da izgledaju kao da “plivaju i snalaze se”.

“Bio sam skeptik u startu. Prema Dodiku su zauzeli defanzivan stav, tim svojim stavom su primirili Schmidta i Brisel, ali desilo se to što se desilo, ne možeš ga držat po kontrolom, on hoće da vuče poteze bijelim figurama. U zadnje vrijeme se pokazuje, verbalni sukob između lidera Trojke, prije svega Konakovića i Dodika. Konaković mu odgovara na način kako traži Dodik i tu je zapelo”, kazao je Lazović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!