Lendo: Sastat ću se sa Bradarom i Stojanovićem da riješimo ovo već jednom

Vijesti 08. apr 202319:10 1 komentar

Istekao je ustavni rok za formiranje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Nije pitanje hoće li visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuti rješenja, pitanje je kad će se to dogoditi. A moglo bi veoma brzo, jer odgovornost i ozbiljan pristup za rješenje ovog problema, od političkih predstavnika izostaje.

Ko je kočničar što ni šest mjeseci od održanih izbora nije izabrana Vlada FBiH, koja je, već četiri godine, u tehničkom mandatu? Potpredsjednik Federacije, kadar SDA, Refik Lendo, podsjećamo, svoju saglasnost je uskratio. U izjavi za portal Klix, tim povodom je komentarisao i posljednje obraćanje Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta i poslednji poziv političarima u Federaciji BiH da se urazume i formiraju vladu. Ne smatra se, kaže, niti odgovornim, niti prozvanim.

“Ne želim da prognoziram kako će i šta će raditi Visoki predstavnik. Ja ću, ovih dana, ili do kraja Ramazana, do Bajrama, nastojati da ponovo iniciram sastanak sa gospođom Lidijom i Igorom, da pokušamo okupiti ova tri predsjednika i da zaista jednom okončamo ovaj dio”, kaže  Refik Lendo, potpredsjednik Federacije BiH.

Na političke dogovore, načelno, poziva i njegova politička partija. SDA smatra da se Šmit nipošto ne treba upustiti u novo nametanje izmjene Ustava FBiH , uz potrebu postizanja političkog dogovora. Usput, priliku da odgovornost prebace, nisu propustili.

Njegova najava da će u slučaju da ne dođe do dogovora nametnuti novo rješenje samo ohrabruje stranke Trojke da nastave blokirati procese, očekujući da će ih upravo Visoki predstavnik svojom odlukom dovesti na vlast, što je nedopustivo.

Da su, uz HDZ BiH, kočničari u ovom procesu, saopštenjem su reagovale i Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda i Naša stranka. Pozivi SDA za razgovorima neiskreni su pokušaj odugovlačenja i dalje blokade Federacije BiH, konstatuju.

“Na kraju, to je od SDA i DF-a sasvim očekivano. Nakon isteka ustavnog roka, jasno je da je cilj SDA opstanak trenutne krnje Vlade, predvođene osuđenim premijerom. Radi se o neprihvatljivoj namjeri čiji jedini cilj je opstanak SDA na vlasti, bez ikakve pokazane ambicije za unapređenjem života građana. Uobičajeno, SDA i dalje svjesno zamjenjuje teze i laže, što je jedan od ključnih razloga zašto niko osim DF-a neće s njima”.

A upravo Demokratska fronta ne odustaje od prijedloga koji, kako tvrde, nudi trajno rješenje bez intervencije. Iako nije dobio zeleno svjetlo, dan ranije na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, uputili su ga Visokom predstavniku.

“Na način da jedan predsjednik i potpredsjednik, bez saglasnosti trećeg, mogu uspostaviti Vladu FBiH. U slučaju da se ni ta dva ne mogu dogovoriti predložili smo prijevremene izbore, što je novina, naravno, na području FBIH, kako bi se odredila izborna volja građana”, rekao je Mahir Mešalić, DF.

O formiranju vlasti, razgovaralo se, između ostalog, i na sjednici Glavnog odbora SDP-a BiH u Tuzli. Čelnik ove partije podvlači da se situacija može riješiti ako se uvaže principi parlamentarne demokratije, poručivši potpredsjedniku FBiH Refiku Lendi da prihvati da postoji većina i stavi potpis na odluku o imenovanju nove Vlade FBiH.

“Vrlo je jednostavno, da se riješi, da čovjek prihvati da postoji većina i da da potpis. On to vrlo jasno kaže da neće. Sve drugo je ucjena. Da je SDA osigurala većinu i da formira vlast, ja vam garantujem da bi potpredsjednik FBIH iz SDP-a potpisao to jer jer je to parlamentarna većina”, dodaje Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

Ocjenjuje kako nema nikakve dileme “da je visoki predstavnik svojom odlukom u noći izbora prouzrokovao ovu blokadu te da je jedino ispravno i moralno da je i otkloni”. I to već nakon Uskrsa, kako kaže. No, dok se odgovornost prebacuje, povremeno se mogu čuti i stavovi da cijelu situaciju u vezi s formiranjem Vlade treba relaksirati.

“Ova Šmitova konferencija za štampu, dijelom je situaciju relaksirala. Ona je, zapravo, nagovijestila, ne samo po svom sadržaju, nego i istupu, da u dogledno vrijeme, mjesec-dva, će doći do određenog rješenja i da ova Vlada koja je u tehničkom mnadatu četiri godine, neće imati pravo da bude na vlasti još toliko”, mišljenja je Šaćir Filandra, univerzitetski profesor.

U međuvremenu, premijer Federacije BiH u tehničkom mnadatu, Fadil Novalić, koji je, ujedno, i osuđen prvostepeno u predmetu “respiratori”, poručuje politici da “radi svoje, a da ću on, kao premijer ostati predan radu za nastavak reformi i poboljšanja života građana”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare