“Lezi hljebe da te jedem”

Vijesti 07. dec 202220:00 0 komentara
N1

“Lezi hljebe da te jedem”, parola je kojom će se voditi 20 poslanika bivšeg saziva Narodne skupštine Republike Srpske. U narednih šest mjeseci svaki od njih biće nagrađen sa više od 18 hiljada maraka, a da neće prstom mrdnuti. Zašto i bi, kada je sve po zakonu, i to u zemlji u kojoj građani bijeli hljeb skupo plaćaju.

Naknada za nerad. Narednih šest mjeseci po tri hiljade maraka, bez stresa, pritiska ili čak odlaska na posao, već prosto za ležanje. To pravo imaju bivši funkcioneri i obilato ga koriste, pa će 20 poslanika bivšeg saziva Narodne skupštine uživati u svim blagodatima “bijelog hljeba”.

Odnosno otpremninu u iznosu od tri plate. “Bijeli hljeb” nije tražio Nedeljko Čubrilović, ali jeste otpremninu, iako se spekuliše da će u buduću Vladu Republike Srpske. Uprkos tome što bi trebao u udobnu fotelju Vijeća naroda izdašnu otpremninu dobiće i Marinko Dragišić. Na listi od 20 bivših poslanika kojima građani nisu dali povjerenje za novi mandat, a koje će građani i narednih šest mjeseci izdržavati su vladajući, opozicionari, bivši opozicionari, ali i Nevenka Marilović.

Punu listu pročitajte na linku ispod.

Pročitajte imena: 20 bivših poslanika NSRS dobijaće “bijeli hljeb”

Administrativne komisije koja je razmatrala zahtjeve za “bijelim hljebom”, samo jedan narodni poslanik bio je protiv i to upravo Đorđe Vučinić. Ipak, Zakon o radnim odnosima u državnim organima se višestruko tumači, pa njegov kolega iz poslaničkih kluba, SNSD-ov Denis Šulić, kaže da komisija drugačije nije ni mogla.

A zakon su donijeli oni koji u “bijelom hljebu” i uživaju. Iako bi ga načelno svi ukinuli – to ne čine. Narod bi rekao, “vrana vrani oči ne vadi”.

Prema podacima CIN-a koji vodi bazu podataka o “bijelom hljebu” oko 500 funkcionera sa svih nivoa već je koristilo ovo pravo, od toga njih 15 čak dva puta. Građane je sve koštalo osam i po miliona maraka. Mali broj funkcionera odustaje od naknade koja traje šest mjeseci. To moraju ukoliko pronađu novo stalno zaposlenje ili rupu u zakonu – angažman po ugovoru o djelu.

I to pola godine u Republici Srpskoj, a u Federaciji Bosne i Hercegovine još duže, čak godinu dana. Za političare je vrijeme konstituisanja vlasti i zasnivanja radnog odnosa, pa je status profesionalnog narodnog poslanika zatražio čak 41 poslanik novog saziva Narodne skupštine. Zašto i ne bi, kada će, ne dobiju li novi mandat za četiri godine opet na leđa građana, makar i na šest mjeseci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!