LGBTIQ osobe u BiH i danas strahuju za svoj život: “Jedna od tri osobe je doživjela neki oblik nasilja, institucije ne štite građane”

Vijesti 17. maj 202411:23 0 komentara

Zabrana diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije u BiH prvi put je uvedena 2003. godine donošenjem Zakona o ravnopravnosti spolova Bosne i Hercegovine. Koliko u praksi primjenjujemo zakonska rješenja, kakav je položaj LGBTIQ+ zajednice I koliko su izloženi svakodnevnoj diskriminaciji i nasilju za N1 je govorio Darko Pandurević iz Sarajevskog otvorenog centra.

Pandurević ističe kako nakon više od godinu dana od napada na LGBTI aktiviste u Banjaluci počinioci nisu pronađeni niti sankcionisani.

“Nismo dobili dobru reakciju policije ni organa gonjenja već nam sve zapravo govori da je policija svojim držanjem i doprinjela da se dese napadi, odnosno da zaštita ne bude adekvatna. Poršlo je viđše od godinu fdana i epilog je da se i dalje vode pripremne radnje i istrage protiv NN lica u tužilaštvu. Nije identifikovana nijedna osoba. To nam šalje zabrinjavajuće poruke da postoji ozbiljan rizik da počinioci neće biit kažnjeni iako se radi o velikoj grupi mladića koji su, po svemu sudeći, organizovano nastupali i kretali se po Banjaluci pa su se desili napadi. To je primjjer koji nam pokazuje nespremnost institiucija u RS da zaštiti građane, pa i LGBTI osobe”, rekao je Pandurević za N1.

Ističe kako veliki broj osova koje su napadnute živi u Banjaluci i nije došao iz drugih mjesta.

“Posljedica je da se LGBTI osobe povlače i nisu spremne da izlaze u javnost, a neke aktivističke grupe iz Banjaluke su odustale od djelovanja. Napad i trome reakcije institucija su nešto što itekako doprinosi ovome”, istakao je.

Kada je riječ o slučaju iz Sarajeva gdje su muškarci “vrebali” gej osobe putem aplikacija za upoznavanje gej osoba, te im uzimali novac i fizički napadali, policija i tužilaštvo su brzo reagovali.

“Gej muškarac se teže odlučuje prijaviti slučaj jer krije svoj identitet i postoji strah da će se ako prijavi policiji i tužilaštvu, njegov identitet otkriti. Moram istaći da je u ovom slučaju bila brza oi efikasna rekacija policije i Tužilaštva KS. Počinioci su pronađeni, u pritvoru su i sudi im se”, rekao je Pandurević.

No situacija nije mnogo napredovala u proteklih deset godina. Pandurević ističe kako LGBTI osobe i danas strahuju za svoju sigurnost zbog svog identiteta i da je jedna od tri osobe u svom životu doživjela već neki oblik nasilja – od verbalnog do fizičkog. IZ SOC-a navode kako je najznačajniji napredak ostvaren u Distriktu Brčko, kada je početkom ove godine Skupština Brčko distrikta izmjenama Krivičnog zakona uključila krivično djelo javnog izazivanja ili poticanja na mržnju na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

“Među pozitivnim stvarima je svakako rad i predanost pojedinih državnih institucija na praćenju i promicanju Akcionog plana za unapređenje osnovnih sloboda i ljudskih prava LGBTI osoba u BiH donesenog na državnom nivou”, naveli su.

Na bazi svih informacija prikupljenih kroz Rozi izvještaj – godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava u BiH, iz Sarajevskog otvorenog centra naglašavaju da će period koji je pred nama obilježiti potreba za zajedničkim djelovanjem svih aktera koji se bave ljudskim pravima u BiH kako bi se zaustavili regresivni trendovi koji dobijaju sve više uticaja na javni život u BiH i ljudska prava LGBTI osoba.

“Sarajevski otvoreni centar će se kroz projekat “Suprotstavljanje nasilju i govoru mržnje u online prostoru” koji podržava američki narod putem Američke agencije za međunarodni razvoj USAID nastaviti boriti protiv online nasilja nad LGBTI osobama”, poručuju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!