Libanski analitičar za N1 o Bliskom istoku: SAD ostaje ključni igrač bez obzira na izbore

Vijesti 30. sep 202420:35 0 komentara

U razgovoru za N1, libanski analitičar i novinar Jad Ghosn dao je svoje mišljenje o tome ko će imati ključnu ulogu u zaustavljanju trenutnih sukoba na Bliskom istoku.

Prema njegovim riječima, Sjedinjene Američke Države ostaju ključni akter u ovoj kompleksnoj geopolitičkoj igri, bez obzira na to ko preuzme predsjedničku funkciju nakon izbora u novembru.

“Amerika – definitivno”, tvrdi Ghosn, dodajući da “ovaj rat može trajati mjesecima ili godinama”.

On je posebno istakao da je Benjamin Netanjahu fokusiran na pobjedu Donalda Trumpa na predstojećim američkim izborima.

“Netanjahu igra na kartu Trumpove pobjede jer vjeruje da će mu to donijeti stratešku prednost, posebno u odnosu na eventualni nuklearni sporazum između Amerike i Irana”, naglasio je Ghosn u emisiji Izvan okvira na N1.

Kada je riječ o izboru između Trumpa i Harris, libanski novinar u razgovoru za N1 ističe da je Trump pristrasniji prema Izraelu, dok bi Bajden ili Harris bili “oprezniji” u svojim potezima. No, prema njegovome mišljenju, razlika između demokrata i republikanaca nije u prirodi njihovog odnosa prema Izraelu, već u stepenu podrške koju pružaju.

“Podsjetimo, Trump je dao odobrenje za premještanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem, pokazujući da ga ne zanima arapsko mišljenje”, rekao je.

Pa iako Biden ne bi napravio ovako dramatične poteze, Ghosn vjeruje da bi njegov odnos prema Izraelu bio suštinski isti, samo s više diplomatije.

Osvrnuo se na Bidenov nedavno objavljen komentar o ubistvu Hassana Nasrallaha, šefa Hezbollaha, kao “mjere pravde”, on odgovara:

“Da postoji prava mjera pravde, situacija ovdje bi bila drugačija”, rekao je.

Libanski novinar i analitičar Jad Ghosn poznat je u toj zemlji po svom kritičkom pogledu na libansku političku scenu i uticaj stranih sila. Njegovi stavovi o neophodoj reformu i sekularizaciji društva proslavili su ga kao intelektualnu opoziciju u Libanu.

Ghosn je često istican kao glas javnog otpora prema korumpiranim strukturama i sektaškim podjelama koje koče razvoj zemlje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!