Lideri Z. Balkana razočarani: Putin je bolestan, ali ni ovo mjesto nije zdravo

Vijesti 23. jun 202215:24 > 16:00 2 komentara
N1

Premijer Sjeverne Makedonije i Albanije kao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratili su se u Briselu novinara nakon Sumita EU

Dimitar Kovačevski premijer Sjeverne Makedonije podržao je inicijativu francuskog predsjednika o političkoj zajednici.

Sada je na potezu EU. U međuvremenu Sjeverna Makedonija, Albanija, Srbija će aktivno raditi na procesu integracije u EU. Pogotovo kroz inicijativu Otvoreni Balkan u korist naših građana. Otvoreni Balkan nije zamjena za EU. Ona je važna za kredibilan proces integracija. Slažemo se da se stvori politička zajednica, slažemo se sa prijedlogom Macrona. Svih 27 zemalja su pristupile EU ponosno uz puno poštovanje svojih lingvističkih i drugih razlika i na tome nije bilo problema, mi to takođe želimo, ništa više ništa manje. Naš je put težak, naši građani vas vole, ispunili su sve zahtjeve i reforme i žele u EU.” kazao je Kovačevski.

Premijer Albanije Edi Rama poručio je izrazio duboku tugu za EU.

“Želim da izrazim duboku tugu za Evropskom Unijom. Žao mi je Evropske unije i nadam se da im možemo pomoći. Charles Michel nam je rekao da imamo 3 minute, a ja sam mu rekao da bi nam trebalo 30 sekundi da su oni ispunili sve sa svoje strane. Ja se dobro osjećam ovdje, jer smo Evropljani i tu smo s Evropljanima, ali loše se osjećam jer nas ne vide kao Evropljane nego kao goste i to je zabrinjavajuće”, rekao je Rama.

On je naglasio da to što Bugarska blokira članstvo Sjeverne Makedonije i Albanije je sramotno.

“To je članica NATO-a koja je kidnapovala druge dvije članice NATO-a (Sjevernu Makedoniju i Albaniju op.a.) iako je u dvorištu rat, a ostalih 26 zemalja Evropske unije su impotentne. Putin je bolestan, ali ni ovo mjesto ne izgleda zdravo. Bugarska je sramota, ali nije samo Bugarska. To je pokvareni duh proširenja EU, a Bugarska je samo izraz za to”, rekao je Rama optuživši Bugarsku da pomaže Rusiji u ratu protiv Ukrajine.

Istako je kako su Albanija i Sjeverna Makedonija mnogo toga uradile na svom putu ka EU, pa čak i mijenjanje naziva države i da Albanija osam godina čeka na pregovore.

Također, istakao je da je tražio podršku za Otvoreni Balkan, jer i toj samoj inicijativi ima dosta problema i podjela te napomenuo da su građani Kosova jedini u Evropi koji ne mogu slobodno da se kreću.

“Mi ćemo nastaviti da se krećemo naprijed i da oživimo duh Evrope u našem susjedstvu. Nemojte da dozvolite da izgubimo vjeru. Albanci imaju veliku vjeru u EU bez obzira na ovu šaradu i ponašanje EU. Evropa je za nas religija, Evropa za nas nije Brisel. Albanci će nastaviti istim smjerom”, istakao je Rama.

Čelnicima Evropske unije poručio je da ne dozvole da EU postane kongregacija sveštenika koji su diskutovali o seksu anđela dok su padali zidovi Carigrada.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je na početku obraćanja da se ništa nije dogodilo.

Vjerujem da će naši prijatelji iz Skoplja i Tirane otvoriti pregovore jer su uradili sve reforme. Moram reći nešto optimističnije i nešto što će potvrditi naš evropski put. U posljednja 4 mjeseca je Srbija povećala razmjenu sa EU za čak 30 posto. Možete zamisliti koliko je to značajno za malu zemlju kao što je Srbija. Zahvalan sam Charl Michelu na podršci. Potrebno je da prihvatimo inicijativu Emanuela Macrona zato što je to jedini način da se naš glas čuje. Hrvatski mediji su izvještavali da je na mene izvršen veliki pritisak, to je istina i ja to ne krijem. Postavio sam još jedno pitanje, da podsjetim na stvari koje su se dešavale protekla 4 mjeseca, 2629 članaka u EU medijima je odštampano o Srbiji o tome da ugrožavamo sigurnost, teritorijalni integritet BiH i Kosova. Da li ste ikad čuli izvinjenje? Niste.” kazao je Vučić.

Ranije je Vučić rekao da od današnjeg sastanka ne očekuje „ništa“, a na pitanja novinara da li je današnji Samit EU historijski kazao je da nije. Niko ništa nije dobio, ni BiH status kandidata, Sjeverna Makedonija i Albanija nisu dobile datum pregovora, Kosovo nije dobilo viznu liberalizaciju zaključio je između ostalog Vučić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare