Linearni akcelerator na UKC Tuzla i dalje na čekanju: Pacijenti svoja prava će tražiti na ulici. Novca ima, ko koči proces?

Vijesti 30. sep 202411:08 1 komentar

Nabavka linearnog akceleratora u UKC-u Tuzla i dalje je na čekanju, jer je na tender ponovo uložena žalba. Životi pacijenata su ugroženi. Najavljeni su protesti za peti oktobar. Gost Novog dana bio je Mirza Mustafagić - influenser iz Tuzle koji je širu javnost animirao u akciji u okviru koje je prikupljen novac za obnovu dijela Onkološkog odjela na UKC Tuzla.

Na samom početku razgovora za Novi dan Mustafagić je kazao da već 600 dana kako ne radi lineralni akcelerator u UKC Tuzli.

“U mojoj porodici su bile dvije osobe koje su bile onkološki pacijenti i znam koliko to znači. Nažalost, tužno je da jedan influsenser radi ono što trebaju političari da rade. Moja sjajna advokatica je uvijek tu. Uvijek je zovem i posavjetujem se i pitam je šta smijem da kažem. Zašto mi ovo treba?Ne znam kazati pravi odgovor. Ne želim da se ikome dešava ono što se dešavalo mojoj porodici. Cijela je to jedna linija ljudi”, kazao je Mustafagić.

Potom je dodao:

“Moj daidža je preminuo od raka jetre. Zašto mi treba? Ne znam. Da li mi ovo treba? Ne treba. Uvijek vjerujem da je tu Bog. Bog će posložiti za sve i sve druge ljude. Ovim sam sebi stvorio neprijatelje. Vrlo lako se može ući u trag svemu. Sve što sam zaradio je pošteno. Živim i više nego pristojan život. Sve zahvaljući sebi i svojih deset prstiju. Nisam nikada imao prijetnje. Mene štiti ovih 160 hiljada ljudi, pratitelja”.

No, pojasnio je i da će UKC Tuzla danas da objavi detaljne informacije o lineralnom akceleratoru i zbog čega je na tender uložena žalba.

“Sve informacije su jako šture. Za 14 dana oko 300 hiljada KM je skupljeno za rekonstrukciju Kliničkog centra. Novca ima, ali novog lineralnog akceleratora nema. Ovo je sve samo šminka, lijepo ogledalo samo onog što je suština zaista. Ova nova firma radila je posredstvom firme koja je prethodno rušila tendera. Neko koči, a ja ne znam ko. Priča se da bi trebala da se otvori privatna radioterapija u okviru Tuzle. Ja ne znam. Valja svima nama zaspati i preko grane”, kazao je Mustafagić.

Za N1 Mirza Mustafagić je kazao kako je tokom cijelog ovog procesa upoznao veliki broj ljudi.

“Ljudi me na ulici zaustavljaju. Ko ode jednom gore, shvatit će neke situacije. Vjerujem da oni u meni vide nadu. Toliko mi žena priđe. Velike su riječi zahvale. Kako može neko da radi svoj posao, a da nosi nekog na duši”, smatra Mustafagić.

N1 BiH

Iznio je i nove detalje protesta koji su najavljeni za 5. oktobar. Smatra da će to biti simbolična poruka političarima.

“Mirno okupljanje građana. Molim sve ljude da se ponašaju u skladu sa moralnim i ljudskim načelima. Vrlo je teško ponašati se normalno, kada vam život ovisi o koncu. Molim da se ponašamo normalno. Neka pacijenti ispričaju svoje priče. To je mirno okupljanje. Kako drugačije? Ne valja se sa rogatima bosti. Vjerujem u demokratiju i normalnost. Sve se može lijepim razgovorom riješiti. Molim vas da niti jedan političar dođe na taj dan. Ne želim da bilo ko kupi poene. Niko me nikada nije pozvao direktor UKC Tuzla. Nije ni morao, ali je mogao da mi bude prijatelj i ja njemu da budem prijatelj”, zaključio je Mirza Mustafagić za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare