Ljekari o smrti mlade majke: Nije stigao zvaničan upit da se izmjesti s UKC RS

Vijesti 10. dec 202110:16 > 11:18 0 komentara
N1

Dr. Peđa Kovačević, pulmolog intenzivista i doktrica Danica Momčičević kazali su za N1 da do sada nijedan pacijent kojeg su stavili na ECMO aparat (umjetna pluća) nije bio vakcinisan. Govorili su i o slučaju tragično preminule mlade majke Dijane Milanović, a koja se liječila u ustanovi u kojoj oni rade. Naglašavaju da nisu dobili zahtjev za njenim izmještanjem kako bi transplantacija bila obavljena u nekoj od evropskih zemalja.

Na početku razgovora, doktori su konstatovali kako, barem što se tiče UKC-a RS, unazad mjesec dana postoji diskretno smanjenje pacijenata na bolničkom liječenju, ali da taj trend nije rapidan kako bismo se mogli opustiti.

“Do sada nijedan pacijent stavljen na ECMO aparat nije bio vakcinisan”

Razlog više zbog kojeg se ne bismo trebali opuštati je i visoka stopa smrtnosti, pa smo pitali zbog čega dolazi do toga.

“Mi već dvije godine govorimo o tome kako Covid 19 dovode do tzv. ‘bijelih pluća’ ili ‘šoknih pluća’, odnosno izaziva akutni respiratorni distres sindrom. Ono što literatura kaže jeste da ovaj sindrom predstavlja smrtonosno oboljenje bilo koji virus da ga izazove. Za njega ne postoji lijek. To je komplikacija koja se pokušava liječiti respiratorima i to je osnovni problem – za virusne infekcije a pogotovo za virus SARS-Cov 2 nemamo adekvatan lijek za komplikacije koje nastupaju kao rezultat oboljenja. Te komplikacije jesu daleko smrtonosne, one su u literaturi opisane kao one za koje je smrtnost od 60 do 70 posto, zavisno od okolnosti”, pojašnjava nam dr. Kovačević.

Šta je s mladima na vještačkim plućima?

Svjedočimo još jednom lošem trendu u posljednje vrijeme – a to je sve veći broj mladih koji su zaraženi, a nerijetko razvijaju i teže oblike bolesti. S obzirom na to, pitali smo – šta je s mladima na vještačkim plućima?

Sa razvojem pandemije promijenile su se stvari, navodi doktorica Momčičević. Ranije se smatralo da su ugrožene samo osobe starije životne dobi koje imaju komorbiditete. Sa infektivnijim sojevima obolijeva sve veći broj populacije.

“Mi trenutno imamo dva pacijenta mlađe životne dobi koja su na vještačkim plućima. Moram naglasiti da su oba pacijenta nevakcinisana. Do sada nijedan pacijent koji je stavljen na ECMO aparat nije bio vakcinisan”, naglašava važan statistički podatak doktorica sa UKC RS.

Još jednom je apelovala da se populacija vakciniše i da se na taj način spriječi obolijevanje u velikom broju – i starijih, a naročito mlađih životnih kategorija, kao i da preveniramo razvijanje teških formi ove bolesti.

O slučaju tragično preminule Dijane Milanović

UKC RS jedina je ustanova u BiH koja ima veno-vensku ekstrakorporalnu membransku oksigenaciju, na koju je bila stavljena i mlada pacijentica Dijana Milanović. Vijest o njenoj smrti potresla je bh. javnost. Porodica se žali da je niko nije obilazio.

Pitali smo da li je porodica slala upit o tome da li trebaju kupiti neke lijekove, ali da nije bilo povratne informacije.

“Mi nemamo zeleno svjetlo da govorimo o slučajevima pojedinih pacijenata, ali generalno govoreći, preživljavanje pacijenata koji su stavljeni na ekstrakorporalnu membransku oksigenaciju u UKC RS je 30 posto, a to se uklapa i sa procentima zemalja u okruženju. Moram da naglasim još jednu stvar: Svaka smrt, pogotovo mlade osobe, može biti prevenirana vrlo prostim načinom, a to je vakcinacija”, naglašava nam doktor Peđa Kovačević.

Upitan o tome zašto nema komunikacije sa članovima porodice koja bi možda i bila u prilici, kao što je ova, obezbijediti transplantaciju – doktor odgovara da je komunikacija putem telefona jedini način zbog epidemiološke situacije.

“Što se tiče davanja informacija o bolesnicima koji se liječe na jedinicama intenzivne njege, ono je, nažalost, vrlo slično u svim jedinicama intenzivnog liječenja ne samo u Sarajevu i Banjaluci, nego i svim jedinicama u regionu. Zbog epidemiološke situacije mi te informacije možemo da dajemo jedino telefonskim putem”, odgovara Kovačević.

Na pitanje novinarke N1 da li je čovjeku koji zna da mu supruga ima 30 posto šanse za preživljavanje dovoljno kada mu se preko telefona kaže da je stanje stabilno, a na kraju ga izvijestiti o smrti supruge, Kovačević odgovara kako su ljekari davali sve informacije o životno ugroženim pojedincima, a koje neko ko nije medicinski profiliran može da razumije.

Dodao je da zvaničan upit da se pacijentica Milanović izmjesti sa UKC RS kako bi se transplantacija obavila negdje u Evropi – nije stigao.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!