Ljubić: Pozivam ministra odbrane da nam objasni o kakvim dronovima se radi

Vijesti 28. jul 202217:52 > 19:55 14 komentara

Koji će biti daljnji potezi HNS-a nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt odustao od nametanja ključnih izmjena Izbornog zakona? Hoće li biti negodovanja i prosvjeda? Kako će posljednje izjave Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA utjecati na odnose između Bošnjaka i Hrvata? Za Dan uživo govorio je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a.

Kazao je da je izenađen Schmidtovom modificiranom odlukom izmjene Izbornog zakona.

“Izvorna odluka je davala određene izglede da bi na izborima Hrvati ipak mogli izabrati kontrolni paket u Domu naroda i sudjelovati uvlasti u FBiH. Ni ta izvorna odluka nije davala Hrvatima ništa spektakularno, već se vraća na ono što je oduzeop bivši visoki predstavnik Volfgang Petrić. I dalje ne mogu izabrati člana Predsjedništva. Dom naroda Federacije je daleko važniji i vlast na razini države. Iz Doma naroda se biraju i predstvanici za državni Dom naroda. Ovo odustajenje Schmidta zbog prosvjeda i političkog pritiska, izazavala je reakcije”, kaže Ljubić.

Rekao je da ne zna šta je govorilo  u zgradi OHR-a i da ne zna za prijetnje HDZ da će na jugu zemlje, ako se ne nametne odluka Schmidta, izbiti neredi.

“Ništa takvoga ovdje nije bilo niti se planira. Sutra imamo proširenu zajedničku sjednicu HNS-a koja je sazvana činjenicom da je Schmidt odustao od nametanja odluka i realizaciju Ustavnog suda BiH. Vjerujemo da imamo dovljno osnove u Dejtonu da izborimo pravo kroz Ustav”.

Kaže da će HNS djelovati u smjeru da se isprave štete nanešene Hrvatima.

“Dobio sam navodni izvorni tekst koji je trebao nametnuti. Pisan je medjunardnim stilom birokracije. Za nas nije najbitniji model, bitan je princip. Bitno je da svaki konstitutivni narod može izabrati legitimne predstavnike. Dom naroda Federacije, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i u NSRS”, kaže Ljubić.

Istakao je da će hrvatske stranke sudjelovati u razgovorima i pregovorima i roku koji je Schmidt spominjao i vremenu koje im je dao da se dogovore prije njegovo konačne odluke.

“Najbolji je domaći dogovor”, kaže Ljubić.

Na reakcije iz Sarajeva i izjavi Bakira Izetbegovića da su se Bošnjaci prebrojali i da imaju instruktore za dronove, Ljubić kaže:

“Ja sam vidio izbliza šta je rat. Oni koji isu to nisu osjetili mogu licitirati rat. Postavljam javno pitanje ministru odbrane da bh. javnosti objasni za koje to dronove se obučava vojska BiH, kad je nabavljen, koliko je plaćen, gdje su poligoni za obučavanje, pa da znamo i taj podatak.”

Za kraj je ponudio prijedlog koji bi zadovoljio sve strane oko izmjene Izbornog zakona, akojeg je i ranije nudio kao opciju.

“Moj prijedlog je bio da do ustavnoga broja delegata u klubovima delegata Domu naroda FBiH dođemo kroz ad hok zasjedanja klubova konstitutivnih naroda i ostalih. Nakon održanih izbora i potvrde tezultata, sastaju se ad hok zasjedanja svih izabranih Bošnjaka u kantolna skupštine, isto tako Hrvata i Srba i ostalih, i izaberu oni odgovarajući broj delegata. Konstitutivni narodi po 17, a ostali sedam poslanika u Dom naroda federacije BiH. Na taj način otpadaju stigme od 3% i zanemarivanje nekoga kantona. bilo koja jača stranka koja brine o cjelini svoga naroda ne bi nikako sebi dopustila da samo iz nekoliko kantona ili dijela Federacije izabre nekoliko delegata, jer bi na taj način izgubila podršku u svom narodu”, kaže Ljubić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare