Loizides za N1: ‘Kiparski scenario’ u BiH nije moguć, nastupila bi katastrofa za ljude u RS-u

Vijesti 12. feb 202420:23 0 komentara

Stalni strah od secesije Republike Srpske blokira sve razumne inicijative koje bi se mogle ponuditi za unaprjeđenje odnosa u BiH, a opcija jednostranog proglašenja nezavisnosti svakako neće uspjeti i posbeno bi bila štetna za Srbe u BiH, smatra Neophytos Loizides, kiparski univerzitetski profesor analize međunarodnih konflikata koji boravi na Univerzitetu Warwick u Velikoj Britaniji.

Loizides u razgovoru za N1 kaže kako ne vidi mogućnost podjele Bosne i Hercegovine po modelu “kiparskog scenarija”, budući da bi ovo dovelo do katastrofalnih posljedica i otpora kod međunarodne zajednice.

“Ne vidim to kao mogućnosti niti bih preporučio. Podjela na taj način dovela bi do katastrofalnih posljedica. To, prije svega, nije prihvatljivo međunarodnoj zajednici jer se time stvara loš presedan. Velike sile širom svijeta ne bi prihvatile takvo što. Secesija je loša i za one koji to izvršavaju, a to bi u slučaju Bosne i Hercegovine bila Republika Srpska. Najvažnije za BiH da ona već ima Dejtonski mirovni sporazum koji određuje ustrojstvo zemlje i jako je teško za bilo koga u međunarodnoj zajednici, eventualno s izuzetkom Rusije, da prizna nezavisnost RS-a”, rekao je u emisiji Izvan okvira dr. Neophytos Loizides, kiparski univerzitetski profesor analize međunarodnih konflikata.

On opisuje kako bi takav razvoj događaja zahtjevao da dovoljno snažna zemlja stane iza secesionističke odluke bh. entiteta, što ne vidi mogućim čak ni u slučaju Ruske Federacije, ali ni Srbije.

“Ne radi se samo o tome da vas prizna jedna zemlja, već o tome da bi ta zemlja plaćala sve vaše račune kada upadnete u finansijske nevolje. Većina novih država imale su zaštitnike: u slučaju Kipra, gdje postoji turska zajednica, zaštitnik je Republika Turska koja može podržavati tu zajednicu na Kipru. Ali oni ne mogu postati dio Svjetske banke, niti MMF-a, niti UN-a, a ne mogu slobodno ni trgovati”, rekao je.

Naglašava kako priznanje samo po sebi nije dovoljno jer postoje finansijski, politički, vojni elementi koji moraju biti žrtvovani u slučaju podrške secesiji.

“U slučaju RS-a to je teško postići, pa čak ni Srbija ne bi bila u stanju igrati ulogu koju Turska igra na Sjevernom Kipru. Nastupila bi katastrofa za ljude u Republici Srpskoj”, pojasnio je.

Članstvo u EU – garant teritorijalnog integriteta

Akademska istraživanja profesora Loizidesa fokusirana su na društva s dubokim etničkim i vjerskim podjelama, te na proučavanje dizajna rješavanja sukoba. Njegov posljednji istraživački rad propitivao je preferencije građana u osmišljavanju učinkovitih mirovnih procesa: ovaj je projekt koristio zajedničke eksperimente kako bi identificirao zone mogućeg sporazuma na Kipru i Sjevernoj Irskoj.

Neophytos Loizides smatra kako je pristupanje Evropskoj uniji od ključnog interesa za sve u Bosni i Hercegovini, te naglašava da bi članstvo ujedno i bilo garant teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine.

“Evropska unija najbolja je garancija teritorijalnog integriteta BiH. U trenutku kada se BiH pridruži Evrospkoj uniji, tada više nema razmišljanja o njenom raspadu. Ono što EU pruža je finansijski oporavak zemlje. BiH je jako puno protrpjela i znamo kolio je teška cijena mira – to je osjetljiv dio evropskog kontinenta koji treba dobiti podršku”, rekao je za N1 dodavši da stalni strah od secesije blokira sve razumne inicijative koje bi ostatak zemlje mogao ponuditi, a opcija unilateralne deklaracije o nezavisnosti neće uspjeti i posebno bi to bilo štetno za bosanske Srbe”, dodaje.

“Način kako bosanski Srbi mogu unapriejditi svoj položaj je da iskoriste priliku pridruživanja EU”, zaključuje Neophytos Loizides.

U knjizi “Dizajniranje mira: Kipar i institucionalne inovacije u podijeljenim društvima” Neophytos Loizides ispituje kako bi se podijeljeni Kipar mogao ponovno ujediniti usvajanjem federalnog uređenja koje bi nadahnulo slične pokušaje i u regiji. Loizides tvrdi da je institucionalna inovacija ključna u osmišljavanju mirovnih procesa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!