“Mađarska se umorila od Dodika, aktivno traži alternativu u SNSD-u”

Vijesti 21. jun 202417:57 2 komentara

Strpljenje međunarodne zajednice je iscrpljeno, pa i u mađarskim krugovima se aktivno razgovara šta je u SNSD-u alternativa Dodiku jer su umorni da ga više brane, kazala je za N1 zastupnica Naše stranke, Sabina Ćudić.

Ona se osvrnula i na jačanje desnice u Evropi, koja – kako je istakla – “koristi situaciju i konflikt na Zapadnom Balkanu za ostvarivanje vlastitih ciljeva”.

Ćudić je, komentarišući nove američke sankcije Miloradu Dodiku, ocijenila kako su mnogi ismijavali ove mjere i da su one već “poljuljale” predsjednika bh. entiteta Republika Srpska.

Bez struje danas Bosna i Hercegovina, Crna Gora i dio Hrvatske. Uzročno-posljedično neki gradovi ostali su i bez vode. Građani neki u panici, a neki negoduju. Da li je ovo dovoljno upozorenje zagovaračima sukoba, šta bi moglo uslijediti ako bi se desili konflikti?

Odlična opservacija i odličan podsjetnik. Potpuno ste u pravu jer mislim da se olako igramo vatrom, igramo se sa šibicama na benzinskim pumpama. Vidjeli smo tokom COVID-19 kako su nam trebale dozvole da pređemo granice, kad su stali vozovi i avioni itd. Vidjeli smo kako smo osjetljivi na nestanak struje od samo nekoliko sati.

Jučerašnja sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, usljed nedostatka kvoruma, prekinuta je po okončanju rasprave o tačkama dnevnog reda. Je li ovo pokazatelj da aktuelna koalicija ne zna kamo dalje?

Ne mislim da je to bila jučerašnja sjednica. Mi, na žalost, u BiH živimo nekoliko paralelenih stvarnosti. Jedna je koju politika servira kroz medije i koja je traumatična. Onda imate na drugoj strani ogroman potencijel na kojima se radi. Dejtonska struktura čini SNSD neizbježnim. Mi moramo raditi sa onim što imamo i uprkos strankama poput SNSD-a.

Na “crnoj listi” SAD-a našlo se sedam kompanija bliskih porodici Dodik. Iz Banjaluke to već etiketiraju kao napad na entitet Republika Srpska i njegove resurse. Može li ovo poljuljati vladavinu Dodika?

Sabina Ćudić (N1)

Vjerujem da ga je već poljuljalo, mnogi su ismijavali sankcije. Kada smo obilazili Evropu i tražili stezanje obruča oko Dodika mnogi su rekli da to neće imati efekta. Vidimo da ima.

Mogu li ove sankcije osnažiti podršku Dodiku?

Neka se građani zapitaju da li zaista biraju dodatne milione za Dodika, da pored ovih hektara voćnjaka ima još toliko na njihovu vlastitu štetu ili ćemo se pogledati u ogledalo i reći da se cijeli svijet nije urotio protiv tri miliona ljudi.

Dragan Čović jučer poručuje – ništa od razdruživanja u BiH. Vidite li ovo kao okretanje leđa SNSD-u i Miloradu Dodiku?

Na neki način, djelomično da. HDZ-u ustavno uređenje omogućava luksuznu poziciju vaganja između, da tako kažem, dvije dominantne etničke skupine. Mislim da HDZ vidi politiku propasti i da vide kako je politički neoportuno vezati se za Dodika. To je jedan uteg. Podsjetiti ću vas da u utorak Moldavija i Ukrajina zvanično otvaraju pregovore sa EU. Oni će uzeti veći dio kolača koji je morala uzeti i BiH.

Polemisalo se mnogo ovih dana o eventualnom smanjenju ovlaštenja kancelarije visokog predstavnika. PIC je ipak dao punu podršku Christianu Schmidtu. Očekujete li da bude agilniji u narednom periodu?

Vjerujem da je stepe agilnosti već neki pokazan. Mislim da od toga strahuje izvjestan broj političara. Strpljenje međunarodne zajednice je iscrpljeno, pa i u mađarskim krugovima se aktivno razgovara šta je u SNSD-u alternativa Dodiku jer su umorni da ga više brane.

Evropski izbori su pokazali da desnica nastavlja jačati u Evropi. Koliko to može biti problem po BiH i kolko će se to preliti i ovdje, na našu političku scenu?

Ono se na neki način godinama preljeva putem Mađarske, Višegradske grupe itd. Sasvim sigurno je da desnica koristi situaciju i konflikt na Zapadnom Balkanu za ostvarivanje vlastitih ciljeva. Mislim da su izbori za nijansu bolji nego što smo mislili da će biti.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare