Magazinović: Dodik povio rep, NSRS prihvatila “Inzkov zakon”

Vijesti 02. feb 202217:53 > 19:27 0 komentara
Saša Magazinović (N1)

Saša Magazinović, šef Kluba poslanika SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine, ocijenio je kako je lider SNSD-a "povio rep" pred međunarodnom zajednicom i da je NSRS jučer zvanično prihvatio "Inzkov zakon" o zabrani negiranja genocida.

N1: Kako komentarišete sjednicu NSRS-a i govor Dragana Čovića?

Magazinović: To je bila predstava za javnost koja je služila kao paravan da je Dodik povio rep pred međunarodnim zvaničnicima. On se vratio u državne institucije i to čini na svoj način. Sjednica NSRS-a je bila jedan veliki igrokaz. Što se tiče Čovićevog govora, moj komentar je da nisam vidi ko govori mislio bih da je neki aspirant na poziciju člana Predsjedništva BiH iz RS-a.

Kako komentarišete zaključke NSRS?

Ti zaključci su neustavni i uvrijedljiv za one koji nose mandate u institucijama BiH. Mislim da je RS jedini politički prostor na svijetu gdje opozicija mora pitati vlast šta misli. Šta ako je sutra na sjednici Parlamenta predložim neku tačku, treba li se pravit time out i oni da zovu koga?

NSRS traži da predstavnici RS izabrani u PS BiH predlože zakone o zloupotrebi pojma genocid? Vaš komentar?

Ovo je način da se prikrije prihvaćanje “Inzkovog zakona”. Taj zakon je već polučio veliki efekat. Nema u javnosti mnogo onih koji negiraju genocdi. Prije su se ljudi “utrkivali “ko će negirati genocid, sada to nije tako. Mi smo iz SDP-a tražili da se dopuni ovaj zakon na način šta kome smeta. Ali kao zaseban zakon – to je igra. Kao dopuna Krivičnog zakona može se razgovarati. Ali mislim na način kako je predloženo u NSRS da je želja da se on odbije da se može kazati vidite da oni neće.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH podržala je jučer inicijativu uvođenja obaveznog ljekarskog pregleda za političare koji uključuje test mentalno psihološke sposobnosti i test na korištenje psihoaktivnih supstanci. Inače, ovu inicijativu ste vi pokrenuli.

Ta inicijativa je podnešena prije tri godine i tada su mnogi kazali da je to politikanstvo. U međuvremene se dosta izdešavalo, da su političari na visokim funkcijama uhvaćenii da koriste narkotike. Jedan od njih je i Dodikov savjetnik i zbog toga je dao ostavku. Vjerujem da toga ima jako mnogo. Oni koj su govorili da je politikanstvo sada kažu da će podržati.

Vozač i čistačica kad se zapošljavaju u institucijama moraju proći pregled. To ne vrijedi za ministre. Zašto i oni ne bi prošli ljekarski pregled? Mislim da ima mnogo njih koji se drogiraju jer se drugačije ne mogu objasniti potezi pojedinih ministara. Mora postojati neki razlog za ovako nerazumne poteze. Ili se drogiraju ili su nerazumni? Šta može biti razlog da radiš protiv svoga naroda? Znači, čistačica mora proći ljekarski pregled i od njene greške nikoga neće boliti glava, a od greške ministra hoće.

Okončani su pregovori u Neumu oko izmjena Izbornog zakona, bez nekog značajnijeg rezultata. Je li SDP pogriješila što je odustala od učešća u ovim pregovorima?

Naš razlog je vrlo jednostavan – smatramo da u ovoj državi nijedno pitanje nije preče od deblokade institucija i stavljanja van snage neustavnih odluka NSRS-a. Zašto? Jer to vodi u nestabilnost državu. Nema ništa preče od ovoga. Ne možemo se praviti da je normalno što Dodik želi ukinuti vojsku, UIO, VSTV, a da razgovaramo o Izbornom zakonu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!