Magazinović: Evropi ne smeta BiH nego muslimani koji u njoj žive

Vijesti 22. dec 202115:26 > 15:40 0 komentara
N1/F.Z

Prije početka rasprave na temu „Učešće dijaspore u političkim procesima u Bosni i Hercegovini“ koji organizira Klub poslanika SDPBiH-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u saradnji sa pokretom "Snaga domovine" učesnici su se obratili novinarima i kometarisali izjave premijera Mađarske Viktora Orbana.

 Šef Kluba zastupnika SDP BiH u Parlamentu BiH Saša Magazinović napomenuo je da je prije dvije godine rekao da EU ne želi BiH

Prije dvije godine ovdje u parlamentu sam rekao da EU ne želi BiH u svom članstvu ali traži lijep način da to kaže stavljajući pred nas preduslove koje unaprijed znaju da ne možemo isporučiti. Tada sam rekao da postoji ta ksenofobna politika koja jača u Evropi i kojoj ne smeta BiH nego joj smetaju muslimani koji žive u BiH. Tada su mi rekli da pretjerujem. Ovo što je izašlo u javnost i što govori Orbanov glasnogovornik misli jedan mnogo veći, zabrinjavajući broj ljudi u evropskim institucijama i mislim da o tome treba da govorimo jer ako je ovo ta Evropa onda ja mislim da ne treba da idemo u EU, jer ovo nisu evropske vrijednosti” kazao je Mijatović.

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović rekao je za muslimane u BiH da su veći Evropljani nego pola Evropljana.
Veći su Evropljani bh. muslimani od pola Evropljana . Ja nemam problem sa percepcijom ni Mađarske, ni Hrvatske ni Slovenije to nažalost nije dobro prema BiH. Mi smo prije tri-četiri nedjelje bili sa puno evropskih parlamentaraca koji misle potpuno suprotno u odnosu na sa gospođu Ajhorst, na Orbana na Milanovića . Vrlo jasnu poruku smo poslali i to mora biti stav BiH. Nije u BiH napadnuto ništa drugo nego evropske vrijednosti i ukoliko misle da će se to završiti ovdje u BiH grdno se varaju u roku od nekoliko mjeseci imat će potpuno isti problem u srcu Evrope u Briselu, ako su spremni na to bujrum.
Ono što je bitno za nas mi znamo ko su neprijatelji ove države, ali ja imama pitanje za vlast, one koji se busaju patriotizmom, ko su prijatelji? Je li izašao ijedean predsjednik i rekao suprotno, e to moramo da se ispitamo , ko su prijatelji BiH?”

N1/F.Z
N1/F.Z
N1/F.Z
N1/F.Z
N1/F.Z
N1/F.Z

Novinarima se obratio i bivši gradonačelnik Srebrenice Ćamil Duraković.
Moram da kažem da mi je drago da čujem oni koji nisu muslimani u BiH , ovako govore o bosanskim muslimanima. Nažalost neprijatelji ove zemlje su prijatelji Orbana i po meni Mađarska nije personifikacija EU. Ne mogu prihvatiti činjenicu da prijatelji poput Njemačke, Velike Britanije i drugih zemlaja koje su naklonjene BiH u kontekstu građanske zemlje i multietničnosti , to nijedna evropska zemlja nema osim BiH i mi nijima možemo držati predavanje o toj toleranciji i multietničnosti . Mislim da Evropa se ne distancira od toga, da je Visoki predstavnik jasno izašao u medije i rekao kada će povući odluku koju je donio bivši visoki predstavnik- dakle onog momenta kada parlament ove zemlje smogne političe pameti da donese jedan takav zakon, on bi ga tek tada stavio van snage. Mislim da je to poruka Evrope i svijeta,a ne neka Orbanova izjava koji daje milione svome prijatelju Miloradu Dodiku kako bi ekonomski preživio RS, ovaj bh. entitet” kazao je Duraković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!