Magazinović o odlasku Schmidta u Strazbur: Bilo je i ranijih slučajeva pa nije svjedočio, volio bih da javno pojasni svoju odluku

Vijesti 03. okt 202420:50 0 komentara
F.Z./N1

Saša Magazinović, Zastupnik u Zastupničkom domu Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) za N1 je govorio o Rezoluciji o BiH koja je usvojena u ovom vijeću u Strazburu rekavši da je zadovoljan time jer je posebno bio važan njen sadržaj. Osim toga, komentarisao je i odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu svjedoči u slučaju Slaven Kovačević.

Podsjećanja radi, Evropski sud za ljudska prava je prije godinu presudio u korist Slavena Kovačevića koji je tužio BiH zbog kršenja njegovih biračkih prava.

Aplikant se žalio Evropskom sudu za ljudska prava da mu je kao stanovniku Bosne i Hercegovine koji živi u Sarajevu povrijeđeno aktivno biračko pravo na način da ne može glasati za sve kandidate za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i da ne može nikako glasati za kandidate za Dom naroda Bosne i Hercegovine. Sud je presudio u korist aplikanta, navodeći da trenutni političko sistem koji preferira etničku pripadnost ugrožava demokratiju, te da bi Bosna i Hercegovina trebala preći sa sistema etničkog predstavljanja na sistem građanskog političkog predstavljanja. U tom smislu, prilikom korištenja aktivnog biračkog prava, bilo čija etnička pripadnost kao glasača ne može se i ne smije koristiti, jer se time direktno podriva demokratija.

Vijeće ministara BiH se žalilo i sada je odluka na Velikom vijeću suda u Strazburu.

Problem se dalje nastavio kada se u javnosti pojavila informacija da će Schmidt svjedočiti u Strazburu, a na šta je reagovao i sam Kovačević koji je poručio da se visoki predstavnik sam pozvao i da radi u interesu HDZ-a.

Schmidt će svjedočiti u Strazburu u slučaju Kovačević: Samoinicijativno ili po pozivu?

Mišljenja su to i brojni drugi koji su reagovali, a Schmidt svoj put u Strazbur pravda praksom koju su koristili i drugi visoki predstavnici navodeći da će kao prijatelj suda svjedočiti u ovom slučaju.

Magazinović je na tu temu poručio:

“Smatram da bi bilo odgovorno od visokog predstavnika da u bilo koji medij izađe u BiH i objasni tu situaciju. Ne mogu mu čitati misli i ne znam da li ga je Sud BiH zvao da svjedoči u slučaju Milorad Dodik i Miloša Lukića i da li je to on odbio, ali mislim da bi bilo logično da se tu pojavi kao svjedok jer se taj slučaj tiče njegovih odluka. Budući da u ranijim slučajevima koji su bili, u Strazburu visoki predstavnik se nije zauzimao na taj način. Ja tako mislim i ograđujem se ako nisam u pravu. Pa bih volio da nam objasni čisto da znamo kakve su njegove namjere u tome svemu i zašto se odlučio za jedan takav korak”.

Magazinović je također istakao da u BiH postoje oni koji bi svesrdno željeli da OHR ode iz ove države. Kako kaže, i on je za to, ali tek onog trenutka kada BiH kao država bude mogla obavljati sama funkcije koje su dodijeljene visokom predstavniku.

“A do tog stadija ćemo doći kada ispunimo uslove. Međutim, ovo nije ništa novo, ali nije zgoreg ni da se ponovi, ali uradite svoj dio posla i visokom predstavniku ćete vidjeti leđa. Podržavam zaista tu vrstu reforme jer znam da će nakon toga BiH kao država biti mnogo većeg kapaciteta da sama obavlja neke od funkcija za koje trenutno imamo asistenciju međunarodne zajednice”, mišljenja je Magazinović.

Pitali smo Magazinovića da li je BiH i zvanično ostala bez sredstava iz Plana rasta EU?

“U ovom trenutku očigledno da jesmo jer da nismo imali bismo taj novac. Međutim, dugoročno gledano, ta sredstva su tu i čekaju na BiH i smatram da uz ove dvije-tri mjere koje su ostale neusaglašene taj novac može biti realan za BiH”, poručio je, između ostalog, Magazinović.

U videu ispod pogledajte kompletno gostovanje Magazinovića u Danu uživo i sve teme o kojima je govorio:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!