Mahir Dević: Faruk Kapidžić za gradonačelnika Sarajeva, niko nije pominjao Sebiju Izetbegović

Vijesti 10. jun 202418:54 > 20:48 0 komentara

Danas se održava 16. radna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo. Na dnevnom redu su čak 23 tačke, između ostalog i Prijedlog Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u Kantonu Sarajevo koji je izazvao dosta reakcija. Razgovarali smo sa zastupnikom SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, Mahirom Devićem.

Novo ubistvo usred Sarajeva. Je li se išta primijenilo od mjera koje su usvojene na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je bila posvećena sigurnosnoj situaciji?

Vlast u KS-u ne pokazuje nikakvu empatiju za sigurnost u Sarajevu. Na samoj sjednici u vezi sa sigurnošću pokušavalo se cijelo vrijeme pričati o nekim infrastrukturalnim projektima, nabavci helikoptera, a o suštini problema, o osjećaju koji ima svaki roditelj da li može mirno hodati Sarejevom – nažalost, nema nikakve autorefleksije kod njih, da ministar kaže dajem ostavku iz moralnih razloga. Prije koliko dana je bilo da su izrešetali Almira Pašića Faću koji je direktno optužio jednu stranku? Da li je Tužilaštvo ikoga pozvalo u vezi s tim? Ovakvu neodgovornost nikada nisam vidio.

Skupština KS je izglasala da mladi koji su umjesto 10.000 KM dobili 4.800 za rješavanje stambenog pitanja trebaju dobiti razliku novca. Odakle će biti obezbijeđena ova sredstva?

Nisam siguran da će to uraditi, naravno da ćemo pozdraviti ako to urade. Da nije bilo opozicije taj zaključak se danas ne bi izglasao. Ono što su oni danas neformalno komentarisali je da nemaju novca. Ja bih volio da se to riješi jer ako imate budžet od 1,5 milijardi maraka, onda trebaju naći četiri ili pet miliona da pomognu mlade bračne parove.

Najviše je reakcija na Prijedlog zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u Kantonu Sarajevo. Sindikat poziva na zaustavljanje usvajanja ovog zakona. Kakav je stav SDA po tom pitanju?

Mi nećemo podržati ovaj zakon jer ne postoji nijedan razlog da to uradimo. Mi smo prije mjesec dana imali reakcije Sindikata zato što je usvojen novi pedagoški standard, nakon toga se usvojio zakon. Kakav je to redoslije stvari? Valjda se prvo usvoji strategija, zakon pa pedagoški standardi. Radi se naopako. Ovdje se provodi reforma reforme obrazovanja, potpuni je haos.

Iz Sindikata kažu da predloženo rješenje kojim se uvodi obavezno srednje obrazovanje za svu djecu i osobe do sticanja srednje stručne spreme, i to do 22 godine života, bez provedbenih propisa, uvodi anarhiju u srednje škole?

Mislite da su oni kadri da provedu jednu takvu izmjenu zakona. Takva jedna zamisao na terenu naiće na niz prepreka, ovo govorim kako neko ko dolazi iz obrazovanja.

Kad smo kod obrazovanja, tri srednje škole u Sarajevu evakuisane jutros nakon dojave mailom o postavljenoj bombi?

To je jedan ozbiljan problem. Mi kao zakonodavna vlast bi mogli propisati rigorozne mjere, ali očigledno da policijski i obavještajni sektor mora naći način kako da se zaustavi ovo zloupotrebljavanje. Došli smo u situaciju da učenik koji ima kontrolni rad pozove sa kartice i kaže da ima bombu. Mi ovdje ako ne napravimo preventivnu priču ove probleme ćemo imati i dalje.

Potpisan ugovor o nabavci helikoptera za potrebe MUP-a Kantona Sarajevo?

Oni otvaraju stalno velike teme, a ima stalno ubistva.

Nakon što je SDA jučer komentarisala Svesrpski sabor u Beogradu, potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin danas kaže da su u SDA “bijesni jer su Srbi jedinstveni, a uplašeni da će BiH funkcionisati po Dejtonu koji garantuje Republiku Srpsku, a ne po tumačenjima koja će je ukinuti”?

Sama postavka da je to neki svesrpski sabor ne ulijeva nadu i neku vrstu povjerenja. Uzimajući u obzir našu historiju i sve što se deševalo od devedestih očigledno je to jedan politički dokument (Deklaracij) koji ne obećava neku stabilnu budućnost. Nije reagovala samo SDA, nego i drugi. Bojim se da je to nastaval politike Miloševića iz devedesetih.

Hoće li Dodik ukinuti ime Srebrenica? Kako komentarišete tu inicijativu predsjednika RS-a i aktuelnog načelnika opštine Srebrenica Mladena Grujičića?

Ako je to način da se pokušava relativizovati ono što se desilo u Srebrenici treba se to zaustaviti. Rukovodstvo RS-a bi trebalo prihvatiti i priznati genocid i da se skine ljaga. Ovo nije dobar put za pomirenje na ovim prostorima. Ova inicijativa je dodatni užas.

Pojavile su se spekulacije kako je Sebija Izetbegović kandidat SDA za gradonačelnicu Sarajeva. Je li se u SDA razgovaralo o tome?

Nikad se nije pominjalo ime Sebije Izetbegović, a ako bi se napravio neki rezultat mi bi ponudili da to bude Faruk Kapidžić.

Je li vas iznenadila najava da bi aktuelna gradonačelnica Benjamina Karić mogla u trku za čelno mjesto u opštini Novo Sarajevo?

Nije. Oni pokušavaju ponuditi kandidata koji bi mogao parirati našem zajedničkom kandidatu Bandiću. Pokušava se igrati na popularnost Karić.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!