Gasal: Sigurno je očekivati da će neke partije imati 0 žena predstavnica u Općinskom vijeću

Vijesti 08. okt 202417:30 2 komentara
N1

Na lokalnim izborima 2024., gdje su žene? Maja Gasal, analizirala je poražavajuće podatke o slaboj zastupljenosti žena među izabranima na lokalnom nivou. Da li je to još jedan korak unazad za jednakost?

Na početku razgovora, govori Gasal, evidentno je da imamo pad procenta žena načelnica i gradonačelnica.

“Bilo je interesantno posmatrati Općinu Stari Grad, gdje recimo NiP, za razliku od prethodnog mandata, neće imati ni jednu ženu. S druge strane, SDP za neke žene koje su već pozicionirane, izgledno je da će unutar kvote mandata koji će dobiti SDP u određenim općinama, samim tim što su to kandidatkinje koje obnašaju i druge funkcije. Recimo, ministrica za socijalna pitanja KS, sumnjam da će se odreći svog mandata, da će odstupiti sa pozicije ministrice, jer je nerealno to očekivati dvije godine pred Opće izbore i da će prihvatiti vijećničku funkciju. Tako da će biti neko pomijeranje, naredno pomijeranje jeste ulazak muškarca“, rekla je Gasal.

Mišljenja je da je sigurno očekivati da će neke partije imati 0 žena predstavnica u Vijeću.

“Osim onog dijela gdje stranke preferiraju određene žene i stavljaju ih na kandidatske liste koje osiguravaju ulazak u Skupštine i Vijeća. Pokazuje se da mi kao glasači negdje kažnjavamo te takve partije, zato što su neke žene koje su u prethodnim mandatima. Mi birači i biračice lijevog spektra onda kažnjavamo i same partije i te žene koje su na pozicijama koje ne obećavaju ulazak u Skupštinu/Vijeće. S druge strane, žene kojima je bilo nekako redanje na listi volje stranke, sada su ih pretekli muškarci. Zašto se to dešava? Moje objašnjenje je da većina žena sa kojima i mi surađujemo, ne pravi razliku u svojim kampanjama, da bi mi kao biračice vidjele u njihovim kampanjama ‘aha, obraća se meni kao ženi’, ‘aha, ona je po tom i tom drugačiji kandidat od kolege muškarca’“, istaknula je Gasal.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare