Majke Srebrenice: Mi smo najbolje žene svijeta i od nas treba da uče svi

Vijesti 10. jul 202210:30 > 10:33 0 komentara
F.Z./N1

Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa na Međunarodnoj konferenciji Heroine Srebrenice koju organizuje Udruženje na čijem je čelu Subašić u partnerstvu sa Centrom za postkonfliktna istraživanja (PCRC) i Memorijalnim centrom Srebrenica istakla je koliko su preživjele žene žrtve genocida u Srebrenici istrajne u borbi za istinu i pravdu.

Dio projekta je i instalacija “Majčina marama” koja će na simboličan način predstaviti marame i šalove srebreničkih majki, sestara, supruga, žena širom BiH, regiona i svijeta. Instalacija će nakon izlaganja postati dio trajnih umjetničkih postavki u Memorijalnom centru Srebrenica.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa prva se obratila prisutnima na konferenciji “Herione Srebrenice” i, između ostalog, ukazala koliko je instalacija “Majčina marama” bitna.

“Mi smo pokušali da svežemo sve mamrame koje smo dobili iz čitavog svijeta da vezanjem marama da kažemo da se žene moraju vezati. Kad kažem vezanje mislim na nečega dobro, a ne na nešto drugo. Moramo pokazati da smo mi najvažnije i na neki način žena ženi dati podršku”, pojasnila je Subašić.

O ulozi majki koji su podigli djecu, unučad nakon genocida i svemu što su proživjele od 1995. godine do danas, Subašić je poslala jasnu poruku:

“Mi smo najbolje žene svijeta i od nas treba da uče svi”, s ponosom je istakla Subašić.

Majke Srebrenice ne šute i nikada nisu šutjele niti će, kazala je Subašić.

“Ne može šutjeti, ne možemo stajati, da moramo dizati svoj glas gdje god se nepravda dešava prema ženama, prema djeci a Boga mi i prema našim muškarcima”, navela je Subašić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!