Manjine u BiH: Ako Schmidt nametne izmjene, mogli bismo imati četvrtog člana Predsjedništva u BiH

Vijesti 21. maj 202414:00 2 komentara
F.Z./N1

"Želimo istu startnu poziciju sa svim drugim građanima, mnogima od nas je Bosna i Hercegovina jedina domovina", poručili su pripadnici nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine na prvoj konferenciji koja se posvećena njihovom položaju u društvu.

U Sarajevu se danas održava prva konferencija nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine. Organizuje je Vijeće nacionalnih manjina BiH u saradnji s Misijom OSCE-a u BiH i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH. Prilika je to da se kroz konstruktivan dijalog razmijene mišljenja, stavovi i iskustva o pravima, položaju i interesima nacionalnih manjina u BiH, kao i o funkcioniranju i radu udruženja nacionalnih manjina u BiH.

Prilika je to i za jednostavno – ukazati na svoje prisustvo.

“I mi smo tu, prisutni smo kao članovi šire društvene zajednice Bosne i Hercegovine. Danas, prvi put, dajemo na težini položaju nacionalnih manjina. Manjine se bore za jednakost i ravnopravnost. Prilika za jednakost je i participacija u vlasti na svim nivoima, a mi nemamo to pravo. Ako Christian Schmidt izmijeni izborni zakon za sljedeće parlamentarne izbore, nacionalne manjine bi imale priliku imati četvrtog člana Predsjedništva BiH koji bi se zvao ‘predstavnik nacionalnih manjina’. Imamo se priliku zvati građanima, ali nemamo jednaka građanska prava. Ako mi kažemo da nam je Bosna i Hercegovina prva i jedina domovina, da nemamo druge, a nemamo ni priliku učestvovati u svim razinama vlasti. Sve što želimo u BiH je ambijent jednakih prava i ista startna pozicija sa svim građanima. Iako se ne zovemo konstitutivnim, želimo biti ravnopravni”, poručio je

Medijima se obratio i Brian Aggeler, ambasador OSCE-a u BiH.

Poručio JE da moramo ostati budni i efikasno pratiti primjenu zakona u polju ljudskih prava, usput napominjući da je presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu ‘Sejdić i Finci’ još uvijek neprovedena.

Poručio je da je nedovoljna zastupljenost manjina ne samo u političkom, nego i u kulturnom životu Bosne i Hercegovine, krupan problem.

Iz OSCE-a poručuju da poštivanje prava pojedinaca nije samo moralni imperativ, već i presudan faktor u izgradnji pravde, demokratije i mira.

Podsjetio je da su članice OSCE-a dužne osigurati da pripadnici nacionalnih manjina mogu ostvarivati ljudska prava i temeljnie slobode u potpunosti i bez diskriminacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare