Marko Divković, Edin Forto i Igor Crnadak u Danu uživo

Vijesti 07. maj 202415:04 0 komentara
N1

Poruke mira, konačno, odjekuju eterom u Bosni i Hercegovini. Danas ih šalju zvaničnici iz Banjaluke. U gradu na Vrbasu otvara se posljednja, u ratu porušena, banjalučka džamija. U vrijeme rasta tenzija i opasne retorike među političarima Arnaudija nam je trebala, kao melem za strahove.

Zašto su pomirljivi tonovi u retorici domaćih političara rijetkost? Kod koga “ne prolazi” priča o miru? Ko profitira od priče o sukobima i zašto se poziv za suživot smatra slabošću? Ovo su neka od pitanja za tuzlanskog novinara Marka Divkovića koji za “Dan uživo” komentariše aktuelna dnevnopolitička dešavanja.

Na suživot danas poziva Dodik, ali i Naša stranka. Da li je među partnerima u državnoj koaliciji to još jedna tačka saglasnosti? Šta je sa posljednjim pokušajem dogovora oko Izbornog zakona? Kada očekuje da tenzije splasnu pitamo Edina Fortu lidera Naše stranke.

Lokalni izbori biće raspisani do kraja sedmice, ali nije jasno po kojem će izbornom zakonu biti organizovani na prostoru Republike Srpske. Narodna skupština je, usvajanjem entitetskog izbrnog zakona suspendovala CIK i ovlašćenja dala RIK-u. Ipak, zakon još nije objavljen, a ne zna se ni kad će biti. U realnost izbora u nadležnosti RIK-a sumnjaju i pojedini koalicioni partneri Milorada Dodika. Opozicija je od početka bila protiv. Kako će ta saga završiti pitamo potpredsjednika PDP-a Igora Crnatka.

U današnjem izdanju emisije pratimo i posjetu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića Njemačkoj. Uživo smo na konferenciji za medije Bećirovića i njemačkog kancelara Olafa Sholza.

S vama smo od 16:15.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!