Marošević o odluci Ustavnog suda o zemljištu u Varešu: Nećemo dopustiti da nam bilo šta stavi tamnu mrlju na naš uspjeh

Vijesti 16. jul 202410:28 6 komentara
N1

Povodom nedavne odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Kemala Ademovića kojom je poništena odluka Vlade FBiH o prenamjeni šumskog zemljišta u Varešu, oglasio se načelnik općine Vareš Zdravko Marošević.

Marošević je na početku pisma naglasio da je isti dan donesena odluka u vezi sa zemljištem na Jahorini.

“I dalje čekamo da izvršimo uvid u cjelovitu objavljenu sudsku odluku, no već u ovom momentu mogu reći da ova dva slučaja nikad nisu trebala biti dovedena u istu ravan. U Varešu je zemljište ustupljeno kako bi se na njemu smjestilo postrojenje za skladištenje jalovine. Znači, Odluka Vlade FBIH je predvidjela privremeno korištenje šumskog zemljišta u druge namjene koje su Odlukom tačno definirane bez promjene titulara”.

PROČITAJTE JOŠ

“Kao što znate, zemljište na Jahorini bilo je predviđeno za prodaju. Sam čin prodaje bi doveo do promjene titulara. Naše namjere nisu iste u poređenju s Jahorinom, jer mi, istinski, ne želimo od vlastite države oduzeti ništa. Mislim da je iznimno važno da javnost uvidi tu razliku”, navodi Marošević.

Iskoristio je priliku i da se obrati predsjednici Ustavnog suda.

“Moram se obratiti i predsjednici Ustavnog suda BiH koja je komentirajući privremeno donošenje privremene odluke na konstataciju jednog novinara da je uništeno nekoliko hektara šume, nepovratno, odgovorila “Nažalost, ali naš cilj je bio da zaustavimo, …” Ne očekujem od novinara da zna sve pojedinosti jednog slučaja, ali od predsjednice Ustavnog suda BiH, netom nakon donesene odluke o privremenoj mjeri – očekujem”.

“Također, ne mogu da se ne zapitam hoće li ovakva odluka Ustavnog suda BiH imati posljedice u drugim dijelovima BiH gdje su u posljednjih nekoliko godina niži nivoi vlasti dodjeljivali državnu, šumsku ili poljoprivrednu zemlju investitorima za izgradnju energetskih postrojenja, posebno solarnih elektrana”, dodao je Marošević.

Marošević je još naveo kako je Adriatic Metals uticao na grad Vareš.

“Adriatic Metals je oživio naš grad, osnažio populaciju i ekonomske aktivnosti. Dodatno, vratio nam je  snažnu rudarsku tradiciju te stanovništvu dao osjećaj ponosa i svrhu da ovdje žive i rade. Ponosni smo što je najveća poslijeratna investicija realizovana upravo u našoj Općini, u našem Zeničko-dobojskom kantonu. 450 miliona dolara i više od 500 direktno i indirektno zaposlenih ljudi je nešto što bi svaka vlast u BiH trebala podržati. Svima je poznato koliko je ovaj projekat uložio i u našu lokalnu zajednicu. Razvoj rudarskog sektora predstavlja priliku za dugoročnu održivost i razvoj općine i poboljšanje životnog standarda svih članova zajednice. Uspjeh Adriatic Metals je uspjeh Bosne i Hercegovine, koja je pokazala da je spremna za velike međunarodne investicije u rudarskom sektoru. Nećemo dopustiti da nam bilo šta stavi tamnu mrlju na ovaj uspjeh”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare