Martinović će zbog prokišnjavanja pisati visokom predstavniku: “U ovom Parlamentu se dešava čudna situacija” (FOTO)

Vijesti 27. nov 202313:03 > 19:42 0 komentara
F.Z./N1

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održava se danas, usprkos prokišnjavanju prostora - što je bio razlog da se sjednica Predstavničkog doma PFBiH otkaže protekle sedmice. Fotografije sale u kojoj su poredane kante kako bi se prikupila voda koja curi s plafona obišle su BiH, a predsjedavajući Doma naroda, Tomislav Martinović, obratio se uoči početka sjednice delegatima s tvrdnjom da se radi o namjernoj opstrukciji.

Martinović je saopštio kako je pisao tajnicima oba doma i zajedničkoj službi, te uputio zahtjev za osiguranje uvjeta za rad Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Zahtjev je sadržavao i pitanje zašto se već ranije nije pristupilo rješavanju ovog problema, s obzirom da traje barem nekoliko mjeseci.

F.Z. / N1
F.Z. / N1

“U ovom Parlamentu se događa čudna situacija, na potpuno čudan način zgrada je uknjižena na Grad Sarajevo. To se dogodilo bez znanja bilo koga u ovom Parlamentu. Zasad smo obustavili to izvršenje. Kao glavni razlog zbog kojeg se dosad nije pristupilo sanaciji ovog problema, spominje se samo pravni status ove zgrade. Grad Sarajevo je na pravno upitan način pokušalo uknjižiti ovu imovinu”, saopštio je Martinović delegatima.

Tvrdi kako je posrijedi nastojanje da se onemogući rad najvišeg zakonodavnog tijela u FBiH.

Stoga, dodao je kako se ovim pitanjem moraju pozabaviti nadležna tijela – odnosno federalno tužilaštvo i pravobranilaštvo.

“Ja ću se danas obratiti Uredu visokog predstavnika u BiH, s ciljem njihovog informiranja s onim što se ovdje događa, te s pojavom da se na ovakav način onemogućava rad najvišeg zakonodavnog tijela u FBiH”, rekao je.

Podsjetimo, sjednica Predstavničkog doma koja se također odvija u istoj sali, otkazana je protekle sedmice zbog problema prokišnjavanja.

Ovako trenutno izgleda sala u kojoj se održavaju sjednice Parlamenta FBiH (VIDEO)

Martinović je dodao kako su, prema inspekcijskom nalazu, 4/5 dvorane siguran prostor, dok je ugrožen plafon direktno iznad rukovodstva doma.

Više u prilogu Aleksandre Tolj Ružić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!