Masovni protesti penzionera u FBiH neizbježni: “Cijelu godinu nam isto pričaju, istrajat ćemo u zahtjevima”

Vijesti 17. sep 202419:55 0 komentara

Sastanak Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i predstavnika penzionera nije polučio ispunjavanjem njihovih zahtjeva. Ipak, razgovor je donio putokaze kako dalje. Dok iz Saveza penzionera Federacije BiH imaju razumijevanje za trenutnu nemogućnost vanrednih povećanja i izmjena Zakona o Penziono-invalidskom osiguranju, oni penzioneri koji su satima čekali ispred zgrade nisu zadovoljni.

Besim Hasanbašić rano jutros se spremio i sa drugim penzionerima iz Zenice krenuo ka Sarajevu. Potpisali su ranije peticiju i iznijeli četiri ključna zahtjeva. Povećanje penzija za sedam posto, izmjene Zakona kojima bi se penzija povećavala u skladu sa povećanjem plata i cijena, jednokratna pomoć i veća sredstva za pokrivanje troškova rehabilitacije. Ispred zgrade Vlade stajali su satima čekajući ishod sastanka. No, na kraju ostali razočarani.

“Mi smo ovu državu i stvorili, mi smo tu djecu rodili. Vidite i sami struju šta su nam uradili. Tako se donese zaključak 10%, ništa ide tih 10%. Mi prihvatamo, isti ti penzioneri. Šta nam se dešava, oept se ne želim izraziti uličnim žargonom, ali da prosimo. Ovo je prosjačaki, a šta smo dobili? Razočarani idemo nazad, ništa nam se nije prihvatilo”, kazao je Besim Hasanbašić iz Udruženja penzionera Grada Zenice.

Od povećanja za sad ništa. Jednokratna pomoć bit će isplaćena nakon izbora, a visinu će određivati Upravni odbor Saveza penzionera. Dodatni milion za rehabilitacije bit će omogućen nakon rebalansa budžeta krajem oktobra, a za 2025. zvanično će i iznositi dva miliona maraka. Najavljeno je formiranje Vijeća penzionera i Radna grupa za rad na Izmjenama zakona.

“Dogovoreno je, ako sam ja dobro shvatio da će se odrediti jedna radna grupa, koja će dobiti zadatak da temeljito prouči sve po nama nedorečene ili sporne članove zakona”, naveo je Redžo Mehić, predsjednik Saveza penzionera FBiH.

“Nemoguće je da mi donesemo rebalans, da mi sami izmijenimo zakon u bilo kom obliku, svaka izmjena zakona mora biti poslana i na mišljenja, i mora biti urađena finansijska i fiskalna procjena, ali sve ovo vrijeme unazad sam se trudio da budem apsolutno na raspolaganju”, dodao je Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike FBiH.

I premijer Federacije BiH pojasnio je da Izmjene zakona zahtijevaju veću posvećenost, te da će tražiti nominalno, a ne procentualno povećanje. Mehić shvata da je potrebno vrijeme, no kada je napustio sastanak, nezadovoljni ispred zgrade Vlade dočekali su ga drugi penzioneri. Tražili su i da im se ministar direktno obrati, to su i dobili. Obrazloženja, umjesto ispunjenja.

“To je već ispričano. Cijelu godinu nam jedno te isto pričaju”, istakli su.

“Mi se borimo za naša prava i vaša i vi ćete vrlo brzo, jer ako zakon ostane ovakav niko neće biti u dobroj situaciji. Ovo što nam oni nude oni su to i prije nudili, ovo je samo zamajavanje”, mišljenja je Milka Šljivo, predsjednica Udruženja penzionera Breza.

“Žalosno je što smo došli ovdje. Tražimo ono što nam po Zakonu pripada, što nam neko osporava. Mi nećemo od naših zahtjeva odustati. Koliko god su oni ludi da ne ispoštuju, mi smo luđi da istrajemo u svojim zahtjevima”, naglasio je Nikola Banović iz Upravnog odbora Udruženja penzionera iz Tuzle.

Iz Vlade penzionere razumiju, no navode zakonska ograničenja. Izgledno je da je upitna i održivost penziono-invalidskog sistema. Samo je za oko 100.000 manje penzionera od broja zaposlenih. Trend napuštanja države raste, a raste i broj penzionisanih. Zbog prijetnji da sistem bude ugrožen, a da visina penzija prati visinu troškova sada je imperativ raditi i na politici zapošljavanja.

“Nama treba sad u ovom trenutku vjerovatno blizu sto hiljada ljudi da bi ovaj sistem i ovaj fond bio dugoročno stabilan”, dodao je resorni ministar Delić.

Zapošljavanje i zadržavanje stanovništva ključni su ciljevi. No penzioneri ne mogu čekati. Kažu, oni su stvarali državu, a sada mnogi od njih jedva mogu preživjeti mjesec. Iako su im obrazloženja zašto zahtjevi ne mogu biti ispunjeni jasna, izvjesno je da će na masovne proteste, tražeći isto što i u peticiji, izaći 3. oktobra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!