Može li kuglica srušiti Vijeće ministara BiH?

Vijesti 25. jun 202419:30 1 komentar

A pred Centralnom izbornom komisijom je još jedna važna odluka. No, ona će biti stvar sreće. Nakon konačne odluke Suda Bosne i Hercegovine, uskoro bi trebao biti održan i žrijeb koji će odlučiti ko će u narednom periodu obnašati poziciju državnog delegata. Da li će to mjesto ostati rezervisano za SNSD ili će se pak sreća osmijehnuti PDP-u. Ukoliko bude ovo drugo, hoće li to značiti i prekompoziciju vlasti?

Telefoni ne prestaju zvoniti. Jedna kuglica mogla bi pokrenuti nove procese u BiH. Ukoliko sreća bude na njegovoj strani, Nenad Vuković postaće novi delegat u Domu naroda državnog parlamenta.

Za nas je očekivana odluka Suda BiH jer mislimo da je argumentacija na anšoj strani. Žalimo što je prošlo godinu dana, da je mandat nepravedno dodjeljen SNSD-u i da tek sada imamo ždrijeb. Moram reći zbog onih iz SNSD-a koji stavljaju teret PDP-u, da je u dogovoru sa Sudom BiH, moram odgovoriti i postaviti kontrapitanje kako je taj isti sud prošle godine sudio u njihovu korist“, poručuje Vuković.

Čak dva puta Sud BiH je uvažio žalbu SNSD-a, prvi put nakon odluke CIK-a da sporni listić progalsi važećim, drugi put po ponovnoj potvrdi CIK-a kada je Sud BiH naložio da se se donese odluka o poništavanju spornog listića. Priča je završila na Ustavnom sudu BiH koji je po apelaciji PDP-a naredio Sudu BiH ponovno odlučivanje. U konačnici CIK je i treći put potvrdio svoju odluku, koju je ovaj put Sud BiH priznao odbacivši novu žalbu SNSD-a. Cijeli proces varaća se na početak. dvije liste SNSD-a i PDP-a sada imaju po 12 glasova. Slijedi žrijebanje.

Ovo je probni balon da se pokuša na neki način uvesti pravilo da se odluke donose van institucija, koje su za to nadležne, a to je NSRS.U svakom slučaju, cilj je sigurno rušenje vlasti na nivou BiH, prekompozicija van izborne volje srpskog naroda i svih građana Srpske, što ovome daje još drastičniju dimenziju. Siguran sam da ćemo morati da sjednemo unutar Srpske da se dogovaramo“, kaže Stevandić.

Šta ukoliko sreća bude na strani PDP-a. Njihov delegat ulazi u Dom naroda. SNSD gubi kontrolni paket u Klubu Srba, da li to znači prekompoziciju vlasti, vjerovatno ne.

Ukoliko mandat dođe do PDP-a mi ćemo pokušati razriješiti postojeći Savjet ministara. Smatramo da se radi o najlošijem sazivu Savjeta ministara i da od ovakve konstitucije vlasi na nivou države niko nema nikakve koristi“, ističe Vuković.

I lider SDS-a Milan Miličević podijelio je svoj stav.

Ukoliko dođe do prekompozicije vlasti, SDS neće ulaziti u takve avanture na više od pola mandata koji je udaljio BiH od međunarodnih fondova i EU, bez obzira na status kandidata koji se vodi samo na papiru. Za vlast i odgovornost u BiH i RS se treba izboriti na izborima“, smatra Miličević.

HDZ-ov Marinko Čavara naglašava kako “suštinski to ništa ne mijenja te da u ovoj situaciji prekompozicija valsti nije jednostavna”.

Šta se može dobiti, a šta ne, stranke će vjerovatno zauzeti svoj zvaničan stav, nakon što kuglica kaže svoje. U međuvremenu predsjednik HDZ-a pokušava dogovoriti novi sastanak parlamentarne većine na državnoj razini.

Naravno uz neke prethodne razgovore, pojedinačno izravno kako bi postigli nekakav dogovor“, kazao je Čavara.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto smatra da bi glavna tema sastanka trebalo da bude budžet i normalno funkcionisanje državnog nivoa vlasti.

Da li može doći do dogovora, predsjeddnik NAroda i pravde Elmedin Konaković nije optimista. U Luksembrugu je od evropskih partnera tražio pomoć.

Moramo hitno tražiti rješenje deblokada, ne više računati na Dodikovu kooperativnost. Jer mi se čini da on to više ne smije. Nevjerovatno je da nisu ponudili budžet koji je dogovoren, a on je preduslov za plan rasta, koji je dogovoren. To pokazuje da on to neće ne smije, braneći svoje lične i ruske interese, očito je da ne brani interese srpskog naroda“, kaže Konaković.

Sastanak bi trebao biti održan naredne sedmice u Mostaru. Dan ranije biće poznato hoće li SNSD izgubiti kontrolni mehanizam u Domu naroda državnog parlamenta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare