Medicina tvrdi da je smijeh ljekovit i zato “aprililili”

Vijesti 01. apr 202420:20 0 komentara

Smijeh uglavnom otjera tmurne misli, međutim, koliko mjesta u životu nam je ostalo za zdrav humor i da li je on još uvijek moguć u ovakvoj stvarnosti u kakvoj živimo? Prvi je april, a inspiracije za šalu sve manje.

Tačno porijeklo obilježavanja prvog aprila kao dana šale nije do kraja jasno, postoje različite teorije, neke se vezuju za festivale povodom početka proljeća i buđenja prirode, a najpoznatija je ona u vezi sa prelaskom na gregorijanski kalendar i pomijeranjem obilježavanja Nove godine.

Tradicija je da poručimo “aprililili” onima sa kojima se našalimo.

OFF: Bosanci i Hercegovci uvijek su se znali našaliti, ali i primiti šalu na svoj račun. Međutim, ima li još uvijek mjesta za šalu?

“Ako objave da će biti smak svijeta, narod bi rekao pa može dragi ovdje smak svijeta odavno, smaklo se sve što se imalo. Tako i sa prvim aprilom, mislim da ljudi ne bi povjerovali više ni u šta”, smatra stand-up komičar Dušan Jokić.

Vjerovali ili ne građani Banjaluke ipak su saglasni da nam je svima potrebna šala i smijeh, pa makar i onaj ironični.

Zdrav humor zahtijeva bezazlenu šalu, ipak, svakodnevica, kao glavni izvor humora, nije uvijek za smijeh.

“Stvarnost jeste dosta često smješnija od onoga što komičar može napisati, nekad je dovoljno samo obzervirati stvarnost i pustiti da prođe neko vrijeme i onda samo prepričani događaji mogu da budu smiješni“, kaže stand-up komičar Omer Hodžić.

Dobronamjerne šale i smicalice koje nikoga neće povrijediti, danas su obavezne, a medicina tvrdi da je smijeh i ljekovit. Pokreće pozitivne fizičke promjene u organizmu, poboljšava raspoloženje i smanjuje anksioznost i depresiju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!