Međunarodni dan nestalih obilježen u Sarajevu: Odreknimo se zločinaca, vratimo dostojanstvo nestalima

Vijesti 30. aug 202412:40 0 komentara
N1

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana nestalih u Sarajevu je danas održana mirna šetnja u organizaciji Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, a tom prilikom istaknuto je kako je proces pronalaska nestalih u zastoju. Pozvali su, između ostalog, na suočavanje s prošlošću i odricanje od zločinaca, kako bi dostojanstveno ukopali nestale, i stvorili bolju budućnost za buduće genercije.

Predsjedavajuća Savjetodavnog odbora Instituta za nestale Aljonka Dželetović kazala je u obraćanju novinarima da porodice “predugo čekaju na pravdu”, te kako je krajnje vrijeme da se svi nestali dostojanstveno pokopaju.

Ovim obilježavanjem i završavamo mandat, u centru smo izvršne i zakondovane vlasti BiH, kao predstavnik srpskog naroda očekujem iz Parlamenta, Predsjedništva da me dočekaju moji srpski predstavnici, očekujem da će tu biti i hrvatski i bošnjački predstavnici, mislim da radimo njihov posao, ali nama nije teško, jer mi smo svi stradalnici i tražimo svoje najmilije. Nije mi problem da pričam, svi mi imamo svoju istinu, a nevinih nije bilo, bilo je na sve tri strane zvjerstava i zločina. Moramo se suočiti s prošlošću zbog novih generacija, a mi da vratimo dostojanstvo nestalim”, poručila je Dželetović.

Kazala je kako i sama traga za posmrtnim ostacima svog brata, koji je nestao 1992. godine u Mostaru, gotovo na kućnom pragu, kao vojnik tadašnje Vojske RS. Smatra da bi proces pronalaska nestalih davno bio okončan da nije politike.

Političari su doprinijeli ovom ambijentu, običan narod nema problema da priča, kao Srpkinja nemam problem da kažem da se traži 1646 osoba srpskog naroda, i ne mislim da će ikom biti problem da čuje da su se desila zvjerstva na sve tri strane. I trebamo da se odreknemo zločinaca. Ja ne predstavljam sprski narod koji je učestvovao u zločinima, ja predstavljam običan svijet, a normalnog svijeta je puno na sve tri strane. Ako se odreknemo zločinaca na sve tri strane mi ćemo postaviti bolju budućnost”, podvukla je Dželetović.

N1
N1
N1

Saliha Djuderija, predsjedavajuća Kolegija direktora podsjetila je da je u Bosni i Hercegovini tokom proteklog rata registrovano preko 35 hiljada osoba, od čeka je pronađeno i identificirano njih preko 25 hiljada, ali da se i dalje traga za još 71614 nestalih.

Ovo je simboličan dan za porodice, šaljemo poruku svima onima koji imaju informaciju o nestanku da podijele to s nama kako bi završili proces identifikacije i dostojanstveno ukopali njihvoe ostatke“, naglasila je.

Smatra da je realno da će se još jedan broj nestalih, te da se trenutno u mrtvačnicama nalazi preko hiljadu NN tijela koje treba identificirati. “Naše informacije govore da u nekim gradovima imamo mjesta i lokacije gdje bi mogle biti grobnice i pojedinačni nestali”, dodala je.

Đuderija je pozvala na otvatanje arhiva koje su trenutno zbog političkih ili nekih drugih razloga nedostupne, a poslužile bi pronalasku indikatora te pomogli kod pronalaska jednog broja nestalih osoba.

Ferida Nišić, članica Udruženja za traženje nestalih iz Hadžića kod Sarajeva, također se obratila javnosti, istaknuvši da porodice još uvijek tragaju za 73 nestale osobe s područja Hadžića.

Naglasila je kako su informacije o lokacijama nestalih sve rjeđe, te kako je proces pronalaska sve teži.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!