Mektić za N1: Kada je riječ o pravosuđu, dvije floskule me najviše nerviraju

Vijesti 09. nov 202118:41 > 21:36 0 komentara

Bivši ministar sigurnosti Dragan Mektić je u današnjem gostovanju na N1 kazao da je "postalo degutantno govoriti o trojici nacionalnih lidera koji su 25 godina na političkoj sceni".

Komentar na imenovanje Kajganića i njegove riječi iz intervjua?

Imao sam priliku da slušam nekih 5-6 minuta dok sam čekao uključenje u vaš studio, zapravo želim da vjerujem da će napokon u Tužilaštvo BiH doći neko kao glavni tužilac ko će stvarno biti spreman i odgovoran prije svega prema toj poziciji glavnog tužioca i tražiti ono što narod u BiH očekuje a to je pravna država i vladavina zakona. Korektno je novom tužiocu ostaviti izvjesno vrijeme da pokaže u kom će pravcu ići njegova borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, mada mi se na neki način to ne sviđa. Predmeti su kod pojedinih tužilaca, pojedini tužioci odlučuju šta će i kako će sa predmetima“, kazao je Mektić i dodao još:

“Ja znam da je to dobrim dijelom tako, isto tako znam da je glavni tužilac sigurno upućen u sve važnije i teže predmete kada je u pitanju i organizovani kriminal i korupcija. Smatram da u smislu transparentnosti, u Tužilaštvu BiH godinama postoji problem transparentnosti njihovog rada, jer mogu više reći javnosti da javnost bude upoznata više sa njihovim radom”.

Kao primjer nepovjerenja u pravosuđe, između ostalog, naveo je predmet Pavlović banke.

Nevjerovatno je, pomenuli ste predmet Pavlović banke, mislim da je pokrenut 2015. godine kada je počelo prikupljanje određenih obavještenja i evo šesta godina taj predmet stoji u ladici, kako oni to kažu, postupajućeg tužioca. Mada bih ga ja javno pozvao i prozivao, da javnost šest godina ni na koji način nije upoznata šta se dešava dalje u tom predmetu a znamo da je predmetom bila obuhvaćena Pavlović banka i gospodin Pavlović. Milorad Dodik za koga se osnovano pretpostavljalo da je izvršio krivično djelo pranja novca i iz čega proizilazi da šest godina taj predmet leži u ladici, bez ikakve informacije šta se dalje dešavalo. I takav je niz problema. Zato govorim o transparetnosti Tužilaštva, ne možete pet godina imati predmet u ladici i onda govoriti da je to stvar postupajućeg tužioca“.

Ima li snage Kajganić rješiti dva ključna predmeta Memić i Dragičević?

On je skoro došao na tu poziciju, prema njegovim izjavama s kojima izlazi u javnost, ja nemam nijedan razlog da ne povjerujem da će se on stvarno angažovati da se ti nek istari slučajevi, a da ne pominjem Pandoru koja je bila predmet stoljeća. Nemam nijedan konkretan razlog da sumnjam u njegov rad, ali će se brzo vidjeti je li to tako ili nije. Nema više dovoljno vremena za čekanje, mi smo do sada čekali 4 ili 5 glavnih tužioca koji nije nijedan okončao svoj mandat. Zapravo javnost u BiH nema više vremena da čeka, mora promptno reagovati, te slučajeve izvući iz ladica, te postupajuće tužioce natjerati da te predmete okončaju i onda transparentno javnosti kažu kako je to završeno“, pojasnio je Mektić.

Bivši ministar sigurnosti BIH je kazao da ga u cijeloj priči u vezi sa pravosuđem najviše nerviraju dvije floskule.

Floskule koje me nerviraju i volio bih da ih nema: “formiran je predmet” jer to ne znači ništa u konkretnom smislu, i “odlučuje o tome postupajući tužilac”. Opet ponavljam slažem se da će odlučivati postupajući tužilac, ali postupajući tužilac u mnogim stvarim i obavještava i traži saglasnost glavnog tužioca. Mislim da bi više trebao izlaziti sa konkretnim informacijama, a ne prebacivati to na nekog “N.N”“.

Kada je riječ o trenutnoj političkoj situaciji i odnosima, Mektić je istakao da mu je postalo degutantno govoriti o “nacionalnim liderima koji su 25 godina na političkoj sceni”.

Postalo je više degutantno govoriti o Miloradu Dodiku, ne samo o njemu nego o ovoj trojici pojedinaca, nekih nacionalnih lidera koji već 25 godina su na političkoj sceni u vlasti i doveli su BiH, ne samo BiH, nego entitete, opštine pa i mjesne zajednice u nemoguću situaciju u kojoj je osiromašen narod, korupcija među vodećima gdje se ogroman javni novac krade pod pokroviteljstvom tih političara. Volio bih kad bi ih negdje sklonili sa javne scene, mislim da se narodu ježi kosa na glavi od pominjanja njihovih imena“.

Dodao je da je prije trenutne vlasti u kojoj, kako kaže, ništa ne funkcioniše, ranije sve moglo funkcionisati.

Mi smo u prethodnom mandatu, prije ovog, u kome već evo 4. godina ništa ne funkcioniše. Ne funckioniše Predsjedništvo, ne funkcioniše Savjet ministara, ne funkcioniše Parlament, institucije. Bili smo prije njih u mandatu, svake sedmice smo imali sjednicu Savjeta ministara sa 50-60 tačaka dnevnog reda. Puna su im usta EU, promicatelja evropskih vrijednosti, a neće da sjednu i rješavaju makar ovih 14 prioriteta koje je EU utvrdila za BiH da ispuni i dobije status kandidata. Kakva je više onda njihova priča, lično motivisana. Mogu citirati i Escobara, mada sam ja to 100 puta prije njega govorio, oni su motivisani isključivo da sačuvaju lično bogatstvo koje su stekli kriminalom i korupcijom“.

Naveo je još i primjer kako je nedavno čuo Dodika kako u nekom od intervjua kazao da je “najpošteniji čovjek u ovoj državi”.

To je njegova priča, demagogija. To je pokušaj njegove manipulacije sa narodom, kao što radi u ovoj čitavoj situaciji nigdje on ne bi otišao. Zamislite molim vas, ja ga slušam prije dan ili dva: “Ja sam najpošteniji čovjek u ovoj državi, protiv mene nije vođena nijedan istraga, optužnica i što se meni to spočitava?”. Mi nemamo nijedne kvalitetne optužnice, o presudi da ne govorim i što se on sada izvlači na jedan takav način kada je očigledno da pravosuđe ne funkcioniše. Da pravosuđe funkcioniše, pitao bih ga da li ima optužnica protiv njega“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!