Memić o visini kazne Mutap i Dupovcu: Odeš na more pet dana pa dosadi

Vijesti 21. jul 202318:41 1 komentar

Preokret u slučaju Mutap i drugi. Sud Bosne i Hercegovine je drugostepenom postupku osudio Alisu Mutap i Hasana Dupovca na 2,5 i 3 godine zatvora. Proglašeni su krivima zbog prikrivanja dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića. Muriz Memić i advokat Ifet Feraget za N1 komentarisali su ovu presudu.

Gospodine Memiću, kazali ste da je ovo zrnce pravde?

Memić: Baš tako, zrnce pravde nakon sedam godina i prvi put čuli smo: “Krivi su”. Znali smo da će jednog dana doći pravda.

Mutap i Dupovac proglašeni krivim zbog prikrivanja dokaza u slučaju Memić

Da li se sada potvrdilo sve što ste pričali ovih godina?

Memić: Sve što smo govorili potvrdilo se, neka sada kažu da sud izmišlja.

Kako je došlo do osuđujuće presude, koji su elemeti?

Feraget: Svi ti ključni elementi su bili u posjedu i poznati su Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo i to je nešto što je zapanjujuće i bit će predmet istrage. Kako je moguće da isti kvalitet i sadržaj dokaza bude u posjedu najvećeg tužilaštva u Bosni i Hercegovini, a da onda tek u drugom stepenu dobijemo presudu Suda da su Alisa Mutap i policija zloupotrijebili službena ovlaštenja. To je pitanje koje će biti rješeno u nastavku istrage. Ja sam samo davao dijagnozu na osnovu stanja koje se nalazi u dokazima. Nismo u potpunosti zadovoljni presudom. Ovdje ima dovoljno elemenata da se radi o organizovanom kriminalu. Sve što je trebalo biti urađeno u slučaju Memić u kontekstu adekvatne istrage nije urađeno, a sve što nije trebalo biti urađeno – urađeno je. Teško se oteti utisku da nema dovoljno dokaza da se nije radilo o organizovanoj kriminalnoj grupi.

Muriz Memić nakon presude: Ovo je zrnce pravde, ali ima je!

Što je konkretno utvrđeno – da Mutap nije imala amneziju, kriva je za davanje lažnog iskaza, a Dupovac za zloupotrebu položaja?

Feraget: To su činjenice koje su utvrđene na osnovu medicinske dokumentacije i izjava svjedoka. Mutap je sve vrijeme bila svjesna. Nečuveno je bilo da je Hasan Dupovac, kao iskusni policajac, saslušavao Mutap, kao punoljetnu osobu, u pratnji roditelja. To je već odgovarajuća konekcija. Ona je dobila status oštećene, umjesto da je dobila statu osumnjičenog. Sve indicije su ukazivale da je Alisa Mutap vidjela i morala je reći ko ih je napao. Jer kad imate osnov sumnje da se radilo o ubistvu u roku od 24 sata morate osigurati sve video nadzore sa uže i šire lokacije, te izvršiti provjere čitavog niza operativni podataka, kao i izvršiti istražne radnje. To u slučaju saobraćajne nesreće ne morate uraditi. Po meni je početak te lažne istrage bilo kad je Mutap dobila status svjedoka, umjesto statusa osumnjičene. Dakle, prema današnjoj presudu utvrđeno je da je Alisa Mutap dala lažni iskaz, da nije imala amneziju i da je Hasan Dupovac mimo zakonskih pravila provodio određene istražne radnje, tj. izuzimao snimke.

Ifet Feraget: Danas smo dobili odgovor na pitanje ko bi mogao biti sljedeći

Kakva je razlika između ova dva postupka?

Memić: Ogromna je razlika i ovo je trebalo završiti u prvom postupku. Evo sedam i po godina hodanja… Dokazi se mogu tumačiti na više načine, a jedan od njih je da se ne vide. Dupovac je jako bitna karika i od njega je sve krenulo.

Kako komentarišete da Mutap i Dupovac nisu bili na izricanju presude?

Memić: Kukavice nisu smjele doći pogledati istinu u oči. Meni da se sudilo ja bih došao. Rekli su da će ugasiti svjetlo ako budu osuđeni, ali je svjetlo bilo upaljeno o tako će ostati. Bit će pravde.

Dragičević dao podršku Memiću: “Nadam se da je Banjaluka sad na redu”

Kako komentarišete godine zatvora koje su dobile?

Memić: Ja sam već odležao i zatvor i bolnicu, i Munevera je odležala, kao i mnoga moja familija. Visina kazne? Dobra je. Odete na more pet dana pa dosadi, tri godine na robiju otići će Hasan, a Alisa na dvije i po. I što je najbitnije ide nova optužnica i istraga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare