“Memorijalni kompleks u Kozarcu će buditi nadu: Živite u slozi i dostojanstvu!”

Vijesti 20. jul 202213:31 0 komentara
N1

U Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora danas će biti klanjana dženaza i obavljen ukop 16 bošnjačkih žrtava. Obilježavanju 20. jula, dana sjećanja na žrtve Prijedora prisustvuju i predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, a predstavljeno je i idejno rješenje memorijalnog centra koji bi se uskoro trebao izgraditi. Nazif Horozović iz organizacionog odbora ističe da će se raditi o živom prostoru, pogodnom za kulturna i sportska dešavanja, koji će narednim generacijama slati poruku mira: "Ne radite to više nikada, ne dozvolite da vam to rade, živite u slozi i dostojanstvu".

Osim na ono što predstoji, Nazif Horozović za N1 napominje i na patnje i napore koji stoje iza porodica žrtava.

“U tabutima imamo čak i dijelove tijela pronađenih 1999. godine. Zamislite – porodice koje su danas tu, čekaju na ovaj dan već 30 godina da bi ukopali najmilije. To je veliki hendikep za porodice”, istakao je Horozović.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Nažalost, mnoštvo je porodica koje još uvijek čekaju na oprost od najmilijih. Za blizu 600 žrtava se još uvijek traga.

Horozović je potvrdio kako ima traga da bi se uskoro moglo ustanoviti otkriće masovne grobnice sa oko 150 žrtava u skorijem periodu, ali naglašava da je i to pod velikim upitnikom, s obzirom da je i do sada bilo mnogo dezinformacija.

“Nadamo se da će proraditi savjest kod onih koji su učestvovali u zločinu, i da će sa komšijama podijeliti informaciju gdje su kosti njihovih najmilijih – neka to bude minimum za temelje na kojima će se graditi pomirenje”, apeluje Horozović.

Zub vremena uzima danak i u ovom procesu, naročito zbog iseljavanja stanovništva i smrti svjedoka.

“Svaki dan je jedna otežavajuća okolnost”, podsjetio je Horozović.

“Živite u slozi i dostojanstvu”

Danas je predstavljen i idejni plan za memorijalni kompleks na ovom lokalitetu.

Ono što će kompleks obuhvatiti i ponuditi probudit će posebnu nadu, ubijeđen je sagovornik N1.

“Memorijalni kompleks koji će ubrzo biti sagrađen je nešto što će služiti budućim generacijama. U idejnom rješenju za kompleks, koji jeste memorijalni centar, ima i stadion, igralište, prostor za odmor i kulturne aktivnosti – zato budi nadu. To će biti, ne samo memorijalni centar, nego živi prostor koji će i narednim generacijama poručivati: Ne radite to više nikada, niti dozvolite da vam to neko radi, živite u slozi i dostojanstvu, onako kako vam je Bog dao, u ljepoti koju imate na ovom prostoru”, poruka je Nazifa Horozovića.

N1
N1
N1
N1

Podsjetimo, najmlađa žrtva koja će biti ukopana danas je Samed (Hase) Jakupović koji je imao samo 19 godina kada je ubijen. On je nestao na području Kozarca u junu 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Sivci 1998. godine. Najstarija žrtva koja će se ukopati je Edhem (Abid) Kaltak. On je imao 65 godina u trenutku smrti.

Posmrtni ostaci 16 prijedorskih žrtava su pronađeni na deset različitih lokacija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!